Helppoa.

Tee kotisivut tai verkkokauppa helposti itse - jopa kymmenessä minuutissa

Kokeile ilmaiseksi 2 viikon ajan

Kotisivukoulu

Kuvat, tekijänoikeudet ja internet

Torstai 21.10.2010 - Sjoerd Handgraaf


Tässä kirjoituksessa käsitellään kuvien tekijänoikeuksia. Huomaamme silloin tällöin asiakkaidemme käyttävän sivuillaan internetistä löytyneitä kuvia.  Toisin kuin yleisesti luullaan niin tämä on laitonta, ovatpa kuvat muokattuja tai ei. Ongelma ei ehkä ole niin suuri pienillä henkilökohtaisilla kotisivuilla, mutta yrityksen kotisivuilla laittomat kuvat voivat tuoda todellisia ei-toivottuja seurauksia.

Avainsanat: vinkit, sisältö, kuvat, kuvapankit, tekijänoikeudet


Kommentit

15.11.2010 13:06  Sari Pennanen

Ovatko jo ostovaiheessa tietokoneeni kovalevyllä kansiossa "Julkiset kuvat" olevat kuvat vapaasti käytettävissä?

16.11.2010 9:33  Iikka Kekko

Moi,
Itse lähden aina siitä että jos en ole itse ottanut kuvaa niin sitä ei silloin ole luvallista käyttää ja piste. Valokuvausta reilut parikymmentä vuotta harrastaneena tiedän miltä tuntuu kun löytää omia kuvia esimerkiksi jonkun yrityksen kotisivuilta jonne niitä on on minun omilta sivuiltani poimittu. Kekseliäimmät ovat poistaneet niistä jopa copyright -merkintänikin luullen näin saavansa ottaa kuvat käyttöönsä.
Omilla sivuillani olevat kuvat olen pääasiassakuvannut itse. Poikkeuksen tekevat jotkut vanhat kuvat joita olen saanut julkaistaviksi. Tällöin olen aina vaatinut saada tietää kuka on kuvan ottanut, painanut liipaisinta koska vain hänellä on tekijänoikeudet kuvaan ellei ole niitä myynyt kellekään. Näin tahdon kunnioittaa kuvaajan tekemää arvokasta päätöstä ottaa kyseinen kuva. Pari kuvaa sivuillani on ilman kuvaajan tietoa koska kuvan ottaja ei ole halunnut nimeään julki vaikka olen kertonut tekijänoikeuksista.
Sivujen sisällöstä ja ulkonäöstä voisin todeta että jos sivuilla on mielenkiintoista materiaalia on sivujen ulkonäkö silloin sivuseikka siellä kävijälle. Grafiikan kanssa ammatikseen pelaavat näkevät asian tietysti toisin, etenkin jos heillä ei ole henkilökohtaista paloa sivujen sisällön antiin.
Omien sivujeni ulkonäössä on paljon parantamisen varaa - taidot ja aika taitojen opiskeluun ei riitä tai sitten se olisi pois sisällön hankinnasta.
Kotisivut ovat kuitenkin mukava tapa tuoda omaa harrastustaan esille kunhan muistaa noudattaa yleisiä pelisääntöjä esim. kuvien tekijänoikeuksista.
Terveisin: Iikka Kekko / www.rekkanetti.com

27.11.2014 8:33  mika lehtola

aika paska

22.3.2015 17:58  Seppo Korpela, Nokia

Otin kuvan Marilyn Monroesta Espanjassa.
Kuva oli seinällä ravintolan ulkopuolella.
Olen epävarma, voiko Marilyn kuvaa käyttää
nettisivuillani.

Amerikka on omituinen maa. Esimerkki,Elokuvayhtiö
käytti laukkua elokuvassa. Laukun tekijä alkoi
vaatia korvauksia, koska tämä laukku edisti
elokuvan myyntiä ja tuloja tuli laukun vuoksi. Laukun tekijä vei asian oikeuteen.

9.3.2020 11:30  en

en


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini