Helppoa.

Tee kotisivut tai verkkokauppa helposti itse - jopa kymmenessä minuutissa

Kokeile ilmaiseksi 2 viikon ajan

Tekstieditori ja kuvien käsittely

Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja taulukoita.

Salamaikoni ja tekstieditori
Salamaikonista aukeaa tekstieditori, jolla voit muokata tekstiä ja lisätä kuvia, linkkejä sekä taulukoita.

Tekstin syöttäminen ja muokkaaminen
Avaa tekstieditori viemällä hiiri muokattavan tekstin päälle ja klikkaamalla tekstin päälle ilmestyvää salamaikonia. Kirjoita tekstieditoriin haluamasi teksti. Voit lihavoida tekstin maalamalla haluamasi osan tekstiä ja valitsemalla editorin yläosasta ”B” -ikonin. Vastaavalla tavalla voidaan myös alleviivata tai kursivoida tekstiä.

Tekstin lisääminen tekstinkäsittelyohjelmista
Voit liittää kotisivuille tekstinkäsittelyohjelmalla valmiiksi kirjoittamasi tekstin leikepöydän kautta. Teksti tulee kuitenkin aina liittää tekstieditorista löytyvän ”Word” –toiminnon kautta.

 

huom.gifHuom! Kotisivukoneen ylläpitotilassa on aikakatkaisu, joka kannattaa ottaa huomioon sivuja muokatessa ja varsinkin pitkiä tekstejä lisätessä. Kannattaa siis tallentaa kirjoitus aika ajoin tai kirjoittaa pitkä teksti ensin valmiiksi tekstinkäsittelyohjelmassa. Teksti tulee tällöin liittää tekstieditorista löytyvän "Word" –toiminnon kautta, joka poistaa esimerkiksi Wordissa olevat internetiin sopimattomat muotoilut. Word –toiminto löytyy tekstieditorin työkalurivistä (W –ikoni).

 

Linkin lisäys
Linkin lisäys ikkunassa voit valita linkin joko ulkopuoliselle sivulle (URL -kenttään), tiedostoon (Valitse tiedosto) tai omien sivujesi ominaisuuteen tai sisältösivuun (Valitse sivu), kuten tässä esimerkissä.

Linkkien tekeminen

Kirjoita ensin linkiksi haluamasi sana tai lause editoriin. Maalaa sana tai lause hiirellä ja valitse editorista linkki-ikoni. Ruudulle aukeaa pieni ikkuna, jonka URL -kenttään voit kirjoittaa haluamasi osoitteen (muodossa http://www.osoite.fi).

Mikäli haluat, että linkki osoittaa suoraan johonkin olemassa olevaan sisältösivuun, klikkaa "Valitse sivu" -painiketta. Tekstikenttä muuttuu pudotusvalikoksi, josta löytyy kaikki sivustosi sisältösivut ja valitsemasi ominaisuudet.

Jos haluat tehdä linkin tiedostoon (esimerkiksi Word-, Excel- tai PDF-tiedosto), klikkaa "Valitse tiedosto" -painiketta. Nyt ruudulle avautuu tiedostoselain, josta voit valita tiedoston, johon linkki osoittaa.

Sähköpostiosoitteen saat linkiksi kirjoittamalla linkki-ikkunan URL-kenttään sähköpostiosoitteen ja sen eteen "mailto: ". Esimerkiksi mailto:matti@meikalainen.com

Paina lopuksi "OK" -painiketta ja linkki lisäytyy editoriin.

» Lue lisää linkkien tekemisestä


Tekstieditori sisältää toimisto-ohjelmista tuttuja ominaisuuksia:

Tekstieditorin ikonit


Kuvien lisäys ja muokkaus

Tekstin joukkoon voidaan lisätä helposti myös kuvatiedostoja, joiden tulee olla JPG-, GIF- tai PNG-formaatissa. Älä käytä muita tiedostoformaatteja. Kuvien tulee olla myös nettikäyttöön sopivia, sillä liian raskaat kuvat hidastavat sivujen käyttöä. Voit pienentää kuvia myös Kotisivukoneen tiedostoselaimessa.

Valitse ensin tekstieditorista kuvanlisäysikoni. Ruudulle aukeaa tiedostoselain, jonka avulla kuva- ja muita tiedostoja hallinnoidaan.

Tiedostoselain
Tiedostoselaimen avulla hallinnoidaan kuva- ja muita tiedostoja.

Tiedostoselaimessa näkyvät tiedostot sijaitsevat Kotisivukoneen palvelimella.

Voit siirtää kuvia ja tiedostoja tietokoneeltasi Kotisivukoneen palvelimelle yhdellä klikkauksella. Kun olet kansiossa, johon haluat tiedoston lähettää, valitse yläreunasta kohta "Siirrä tiedostoja tietokoneeltasi". Ruudulle avautuu näkymä omalta koneeltasi. Valitse haluamasi tiedosto ja lähetä se Kotisivukoneen palvelimelle. Tiedosto ilmestyy siihen kansioon, jossa sillä hetkellä olet. Voit lähettää useamman tiedoston kerrallaan, kun valitset kuvat koneeltasi pitäen näppäimistön shift -nappia pohjassa.

Lisää kuva kotisivuille klikkaamalla alareunassa olevaa Valitse tiedosto -painiketta.

Tiedoston saa poistettua areunan Poista tiedosto -painikkeesta. Muista poistaa kuvatiedostot myös roskakorista, jotta poistetut tiedostot eivät vie turhaan kotisivutilaasi.

Huom! Älä käytä tiedoston- tai kansionnimissä ä, ö, å –merkkejä, tyhjiä välejä tai pilkkua.

Tiedostoselain näyttää kuvan tiedostonimen, kuvan mitat ja koon kilotavuina.

Voit myös käsitellä kuvaa tiedostoselaimessa. Klikkaa tiedoston nimeä ja kuva aukeaa vasempaan reunaan. Klikkaamalla “Muokkaa tiedostoa” -linkkiä, kuvan alle avautuu kuvankäsittelyominaisuudet. Voit muokata kuvan leveyttä ja korkeutta, kääntää kuvaa tai nimetä sen uudelleen. Oletuksena ohjelma säilyttää automaattisesti kuvasuhteen oikeana. Vahvistettuasi muutoksen "OK" painikkeella, astuu muutos voimaan.

» Lue lisää tiedostoselaimen omasta ohjeesta


huom.gifHuom! Kun pienennät tai käännät kuvaa, tuhoutuu samalla alkuperäinen kuva eikä sitä voi enää palauttaa alkuperäiseen muotoonsa. Voit kuitenkin lähettää alkuperäisen kuvan uudelleen omalta tietokoneeltasi. Kuvan pienentäminen ei siis vaikuta omalla tietokoneellasi olevaan alkuperäiseen kuvaan!

 

Lisää uusi taulukko
Taulukon lisääminen ja asetukset.

Kuvien asemointi

Kuvat asemoituvat lisättäessä aina automaattisesti sisältöalueen oikeaan reunaan niin, että teksti kiertää niitä. Asemoinnin saat pois klikkaamalla kuvaa ja valitsemalla tekstieditorin yläreunan valikosta ikoni "Oikea tasaus", jolloin asemointi poistuu. Kuvan asemointia voit muuttaa myös valitsemalla jonkun muun tasaustavan, esim. ”Keskitys” tai ”Vasen tasaus”.


Jos lisäät sivulle paljon kuvia pysyvät kuvat parhaiten järjestyksessä, kun lisäät ne taulukon sisälle. Taulukon saat lisättyä tekstieditorin ”Lisää uusi taulukko” -ikonista.
Sarakketta-kohtaan määritellään kuinka monta kuvaa halutaan rinnakkain ja Riviä-kohtaan määritellään kuinka monta sarakkeita halutaan allekkain. Valitsemalla taulukon asetuksista "Reuna" kohdasta "0", ei taulukon ympärille tule mustia reunuksia.

Rivejä sekä sarakkeita voi lisätä ja poistaa taulukosta myös jälkeenpäin.

Kuvien lisäys taulukkoon
Lisäämällä kuvat taulukon sisään pysyvät ne paremmin järjestyksessä.

Kuvat lisätään taulukkoon kukin kuva omaan soluunsa ja näin ne pysyvät paremmin järjestyksessä sekä pysty- että vaakasuunnassa. Taulukkoon voit lisätä myös tekstiä.

 

 

Lisätietoa tekstieditorista ja kuvien käsittelystä:
» Usein kysytyt kysymykset
» Kotisivukoulu: Kotisivujen sisällön asettelu
» Kotisivukoulu: Selkokieliset osoitteet
» Lisää Share-napit sivuillesi