Amerikansuomalaisen John ( Joonas) LAarin muistelmia lapsuuden joulusta 1890 luvulla

Koska jouluun oli vain kolme päivää, niin kerron lapsuuden muistoja, kuinka Joulua vietettiin Savitaipaleen Laarin kylässä Ukontuvan talossa kuusikymmentä vuotta sitten. Joulun edellä pestiin lattiat, siivottiin ikkunat ja kaikki nurkat puhtaaksi. Isä kävi Tappuran puodissa Pesarilla, väliin Rantakylän Loisan Matin kaupassa, tehden vuoden suurimmat ostokset. Toi vehnäjauhoja, rinkeliä, karamelliä ja monia muita tavaroita, mitä vain Jouluna käytettiin, Äiti leipoi vehnästä kahvipulliksi, vanhempien siskojen avustaessa. Ennen Joulua oli tapana tappaa kaksi suurta sikaa. Ne vedettin reessä saunan eteen johon oli laitettu haloista suuri tuli, jossa poltettiin harjakset pois aivan mustalle karrelle. Sitten siat pantiin telineille ja kodassa kiehui suuri pata vettä, jota kannettiin ja valettiin sikojen päälle ja suurella puukolla "raakattiin" kaikki musta pois. Ne suuret siat olivat yhtä puhtaita kuin viikon tai päivän vanhat pikku naskut. Sitten ryhdyttiin sikaa paloittelemaan. Selkälihasta leikattiin neljä tai viisi tuumaa leveä osa ensin pois kämmentä leveää läskiä. Siitä tuli pala henkeen, kun se keitettiin Jouluaatto iltana, jolloin oli suurin juhlaillallinen. Äiti keitteli koko edellisen iltapäivän, paistoi uunissa vehnästä. Ohralestyistä tuli rieskaa ja kaikki parhaat herkut oli pöydässä Jouluaattona.Kun iltasen aika tuli, naiset kantoi kaikki parhaat ruuat pöytään. Kaksi suurta kivivatia oli täynnä suuria läskipaloja, jotka oli sian selästä leikattu. Kun kaikki oli pöydässä valmiina, isä meni Raamatun kanssa pöydän päähän, siunasi ruuan ja luki jonkun sopivan kohdan Raamatusta: ja sitten laulettiin yksi virren värssy. Kun tämä toimitus oli tehty, ruvettiin syömään Joulun juhla-ateriaa.Illalla kun kaikki olivat syöneet, naiset siivosivat pöydän. Tupaan tuotiin suuri vihko ruisolkia. Silloin meille lapsille alkoi vasta ilo! Sidoimme olkia ranteen paksuisiin nippuihin ja viskattiin ne kattoon.