Suomi-Korea - Seura juhli näyttävästi

 

p9028027.jpg

Korea-seura järjesti 40-vuotisjuhlansa torstaina 02.syyskuuta Helsingissä. Paikalla tilaisuudessa oli yli 70-päinen joukko seuran jäseniä, Korea-asiantuntijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia.
Tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan Korean demokraattisen kansantasavallan  Suomen suurlähettiläs Ri Hui Chol.

Tervehdyspuuheessaan suurlähettiläs Ri kiitti Suomi-Korea-Seuraa aktiivisesta ystävyys- ja solidaarisuustyöstä. Tätä hänen mukaansa osoitti esimerkiksi seuran 1990-luvulla organisoimat ruoka-ja avustustoimitukset Pohjois-Koreaan, joka tuolloin tulvien seurauksena kärsi vakavasta energia-ja elintarvikepulasta. Seuran tuolloisen avun Ri näki osoituksena todellisesta ystävyydestä. Tervehdyspuheessaan hän samoin selosti maansa tämän hetkistä tilannetta ja huomautti heidän nyt pyrkivän jatkuvaan talouskasvuun ja elintarvikeongelmien pysyvään ratkaisuun. Samoin Suurlähettiläs Ri vaati  USA:ta hyväksymään maansa tarjouksen Korean sodan päättävän lopullisen rauhansopimuksen allekirjoittamisesta sekä amerikkalaisjoukkojen poistumista Korean niemimaalta.

Juhlapuheessaan Suomi-Korea - seuran puheenjohtaja Antti Siika-aho katsoi Korean demokraattisen kansantasavallan tarjoavan nyt suomalaisille lukemattomia mahdollisuuksia, joita kuitenkaan ei aina osata hyödyntää. Syyksi tähän Siika-aho näki puutteellisen ja osittain virheellisen Korea-tiedon, jonka vuoksi esimerkiksi suomalaiset yritykset eivät löydä tietään Pohjois-Koreaan. Ratkaisuksi tähän hän esitti, että Suomen pitäisi uudelleen lähettää maahan edustaja tai aggreditoida maasta kunniakonsuli. Siika-ahon mielestä näin voitaisiin saada parempi käsitys Pohjois-Korean olosuhteista ja maan suomista mahdollisuuksita.

Tilaisuudessa juhlaesitelmän pitänyt Koillis-Aasian kauppayhdistyksen varapuheenjohtaja, lähetystöneuvos Markku Heiskanen kertoi Korean niemimaan ydinaseettomuuteen pyrkivän kansainvälisen tutkijaryhmän (Nuclear Weapons Free Zone for Northeast Asia) työstä, jossa hän ja Presidentti Urho Kekkosen entinen läheinen avustaja Risto Hyvärinen ovat mukana. Hänen mukaansa projekti on edistänyt Etelä- ja Pohjois-Korean välistä vuoropuhelua, sillä molemmat maat ovat projektissa edustettuina. Niin ikään hän kertoi nyt jäissä olevasta "Rautainen silkkitie"-projektista, jonka tavoitteena on saada toimiva rautatieyhteys Etelä-Koreasta Pohjois-Korean, Venäjän ja Suomen kautta Eurooppaan.
Esitelmässään Heiskanen vaati lopullista rauhansopimusta Korean niemimaalle, joka virallisesti päättäisi Korean sodan. Hän kuitenkin muistutti tämän tapahtuvan askelittain ja sen edellyttävän kansainvälistä yhteistyötä.

Seuran juhlassa luovutettiin myös KDKT:n parlamentin myöntämiä ystävyydenmitaleita. Ystävyyden toisen luokan ansiomerkin sai  Reino Welling  Jämsänkoskelta ja ystävyyden mitalit Heikki ja Kaija Sipilä Helsingistä, Paavo A. Junttila Iistä ja Reino Niskanen Helsingistä.

Lähetystöneuvos Markku Heiskasen juhlaesitelmä


Seuran juhlasta ja juhlatunnelmista tarkemmin seuraavassa Korean Ystävät -julkaisussa.