Kim Jong Unin uudenvuoden puhe saattaa avata uuden tien

Nettikolumni 03.01.2013

unificationposter_3.jpgKoreoiden väliset suhteet eivät ole edenneet vuosiin. Etelä-Koreassa Lee Myung Bakin juuri syrjään jäänyt konservatiivihallinto romutti kaikki suhteissa 2000-luvun alkupuolella saavutetut edistysaskeleet. Lee Myung Bakin hallinto ei kunnioittanut koreoiden johtajien vuosina 2000 ja 2007 solmimia historiallisia julkilausumia, vaan lähti avoimeen vastakkainasetteluun pohjoisen naapurinsa kanssa. Lukkiutuneesta tilanteesta huolimatta suhteet saattavat tulevaisuudessa saada uuden käänteen.

Korean demokraattisen kansantasavallan johtaja Kim Jong Un peräänkuulutti ensimmäisessä uudenvuoden puheessaan Korean niemimaan vastakkainasettelun päättämistä. Hän korosti Korean riippumattoman ja rauhanomaisen jälleenyhdistämisen olevan tärkein päämäärä, jota tulee edistää riippumattomuuden ja kansallisen yhtenäisyyden periaatteiden pohjalta.

Kim Jong Unin viesti kaikille korealaisille on merkittävä päänavaus ja kädenojennus. Hänen lausumansa itsessään ei ole uusi, vaan se on ollut Korean dkt:n linja koko ajan. Jo Korean edesmenneet johtajat Kim Il Sung ja Kim Jong Il korostivat jälleenyhdistämisen olevan tärkein kansallisen tehtävänä. Kim Jong Unin sanoman merkittävyyttä lisää kuitenkin se, että hän asetti sille niin suuren painoarvon ensimmäisessä uudenvuodenpuheessaan.

Kim Jong Unin puhe oli selvä viesti Etelä-Korean joulukuussa valitulle uudelle presidentille ja hallinnolle. Hän kehottikin puheessaan etelän konservatiiveja päättämään vihamielisen politiikkansa ja noudattamaan maiden välisiä sopimuksia. Samalla puhe oli viesti USA:lle, joka edelleen pitää sotajoukkojaan etelässä ja pyrkii toistuvasti luomaan jännitteitä koreoiden välisiin suhteisiin.

Pallo on tällä hetkellä Etelä-Korean uuden hallinnon käsissä. Haluaako se jatkaa vastakkainasettelun politiikkaa vai lähteä edistämään niemimaan riippumatonta ja rauhanomaista jälleenyhdistämistä? Etelä-Korean sisäistä poliittista suunnanmuutosta saattaa edesauttaa se, että viimeiselle presidenttikaudelleen pian astuvan Barack Obaman odotetaan pyrkivän lieventämään maansa vihamielistä politiikkaa Korean dkt:aa kohtaan.

Korean kahtiajako on historiallinen tragedia, joka erottaa miljoonat ihmiset toisistaan. Siksi Kim Jong Unin puhe on merkittävä päänavaus, joka luo uutta toivoa jälleenyhdistämisprosessin etenemisestä. Kim Jong Unin puhe on myös viesti suomalaisille Korean ystäville, joiden solidaarisuustyöllä on merkittävä henkinen tuki korealaisille heidän pyrkiessään kohti yhtenäistä valtiota.