Koira ja kuumuus

ÄLÄ IKINÄ JÄTÄ KOIRAASI KUUMAAN AUTOON!!!!!!!!!!!!

Tässä hieman faktaa kuinka kuumissa oloissa koirasi saattaa autossa olla.


klo 8.30, ulkolämpötila 14*c varjossa = autossa 19*c
klo 9.30, ulkolämpötila 18*c varjossa = autossa 38*c
klo 10.30, ulkolämpötila 20*c puoliaurink. = autossa 47*c
klo 11.10, ulkolämpötila 20*c auringossa = autossa 57*c
klo 12.00, ulkolämpötila 23*c auringossa = autossa 62*c
klo 13.30, ulkolämpötila 22*c auringossa = autossa 85*c
(Svenska Kenneklubben)

Vuosittain koiria kuolee kuumuuteen ihmisten ajattelemattomuutta.

Hyvä apu koiran viilentämiiseen on myös Cool´n dry pet towel. Kastele pyyhe jääkylmällä vedellä ja purista liika vesi pois. Koira viileenee parhaiten sieltä misssä on vähiten karvaa, joten kiedo pyyde vatsan ympäri. Kuumalla voit säilyttää pyyhkeen märkänä myös jääkaapissa joten se on käytettävissä heti. Itselläni pyyhe on  ollut esim. kesän näyttelyissä ja agilitypuuhissa mukana kylmälaukussa valmiiksi märkänä joten koira on saanut viilennystä nopeasti. Tuntuu myös erittäin hyvälle esim. omassa niskassa.

 

Lämpöhalvaus

 Lämpöhalvaus on mahdollinen mikäli lemmikki on alttiina korkealle ilman lämpötilalle (esim. kesäkuumalla autossa) tai lemmikillä on erittäin voimakas stressitila (esim. ylirasitus työkoirilla). Lyhytkuonoisilla roduilla ja sydänvikaisilla yksilöillä lämpöhalvauksen riski on keskimääräistä suurempi. Koirat saavat lämpöhalvauksen muita lemmikkejä useammin. Lämpöhalvaus ilmenee yleensä, kun eläimen ruumiinlämpötila nousee 41 - 43 C asteeseen.

Lämpöhalvauksen ensimmäiset oireet: ovat nopea läähätys ja levottomuus, horjahtelu ja hoippuva liikkuminen. Lemmikin polkuanturat ovat märät. Muita mahdollisia oireita ovat kuolaaminen, tuijottava katse, oksentelu, ripuli sekä kirkkaanpunaiset limakalvot. Tila voi johtaa nopeastikin shokkiin ja tajuttomuuteen, jolloin seurauksena saattaa olla lemmikin menehtyminen.

Ensiapu lämpöhalvaukseen: lemmikki on siirrettävä nopeasti viileämpään paikkaan ja mikäli mahdollista lemmikkiä tulee jäähdyttää viileällä (ei jääkylmällä) vedellä, esimerkiksi suihkulla, uimavedellä tai käärimällä märkiä pyyhkeitä eläimen ympärille. Nopeimmiten lemmikki viilenee alueilta joissa on vähämmän karvaa (mahanalus, tassut). Lemmikille tulee tarjota juotavaa. Vakavat lämpöhalvaustapaukset on kuljetettava nopeasti eläinlääkäriin.

Jos mahdollista lemmikin lämpötilaa tulee seurata kuumemittarilla. Viilennys tulee lopettaa hyvissä ajoin, esim. kun eläimen lämpötila on 39 C, koska märkä, viileä turkki laskee lämpötilaa suihkutuksen jälkeenkin. Koiran ja kissan normaali ruumiinlämpö on 38 - 39 C astetta.  

Lämpöhalvausta on helppo ennalta ehkäistä yksinkertaisin toimenpitein; ulkoiluta lemmikkisi kesähelteellä vuorokauden viileimpinä aikoina, huolehdi että lemmikilläsi on mahdollisuus päästä varjoon ja raikasta juomavettä on aina saatavilla. Huomioithan, että koira voi saada lämpöhalvauksen myös matkustamisen aikana, sillä auton takaosassa on yleensä kuumempaa. Älä jätä lemmikkiäsi autoon auringonpaisteeseen!