Satu Taavitsaisen blogi

Onnea Mikkeli!

Share |

Keskiviikko 7.3.2018 - Satu Taavitsainen


Mikkeli, St. Michel, arkkienkeli Mikaelin mukaan nimetty kotikaupunkini täyttää tänään 180 vuotta. Onnea!

Alkutaipaleellaan Mikkeli oli venäläinen kaupunki, jonka virallinen hallinnon kieli oli ruotsi ja jossa tavan kansalaiset puhuivat suomea, eivätkä ymmärtäneet lainkaan mitä kaupungintalolla päätettiin! Meni 43 vuotta ennen kuin valtuusto viimein päätti, että koska kaupunkilaiset eivät oikein ymmärrä pöytäkirjoja, niin aletaan tekemään ne suomeksi.

Kaupungin alkuaikoina valtuustossa käsiteltiin joskus hyvin yksityiskohtaisia asioita, kuten v. 1874 valtuusto päätti, ettei anna lappeenrantalaiselle palvelijattarelle muuttotodistusta Mikkeliin, koska hän oli jo 48-vuotias ja olisi saattanut vanhemmiten tulla rasitukseksi kaupungin vaivaishoidolle.

1900-luvun alussa alkoi tulla kaupungin ratkaistavaksi useita suuria kunnallisia tehtäviä. Kaupunginvaltuustossa päätettiin katujen rakentamisesta ja niiden päällystämisestä, vesijohto- ja viemäriverkoston rakentamisesta sekä sähkön hankkimisesta. Nämä suuret ja kauaskantoiset päätökset saivat yksi toisensa jälkeen myönteisen päätöksen ja Mikkeli kulki Itä-Suomen kaupungeista edellä kävijänä.

Toivon, että myös nyt 180 vuotta myöhemmin kaupunginvaltuustossa tehtävistä päätöksistä, voisivat tulevat sukupolvet olla tyytyväisiä.

Arkkienkeli Mikaelin tehtävä on taistella pahan valtaa vastaan. Kaupunkimme nimen alkuperä olkoon meidän jokaisen innoituksen lähde; toimitaan hyvyyden puolesta! Hyvää juhlapäivää mikkeliläiset!

Avainsanat: Mikkeli, arkkienkeli Mikael


Kommentit

23.3.2018 12.16  Pekka Sillanpää

Hei,
Mukava lukea, kun kytket Mikkelin sen alkuperään eli arkkienkeli Mikaeliin. Se on nykyään äärimmäisen harvinaista.
Itselleni on muutamia vuosia sitten tullut "hullu" ajatus, koska Mikkeli tosiaankin on ainoa kaupunki Suomessa, joka on nimetty jonkun pyhän nimeen, että tänne pitäisi saada arkkienkeli Mikaelin patsas aivan kuin toisella "suojeluspyhimyksellä" Mannerheimilla on. Olisiko sen sijaintipaikka torilla Marskia vastapäätä vai ehkä "Ryssänkirkon" mäellä, jossa se vastaanottaisi Mikkelliin saapuvat kuin Rion kuuluisa Kristus-patsas.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini