Mordvalainen

4:n ali + pyöräytä 1 silm + läpi ed. pyöräytetystä + 2:n ali + 4:n yli

Kaukosen artikkelissa on kuva mordvalaisista, raidallisista pohjesukista (1914) ja tämän neulakinnastekniikan kaaviokuva, mutta kiinnitystapaa ei piirroksessa ole esitetty, ja sanallinen kuvaus on harmillisen epäselvä. Piirroskuvasta voi laskea pujottelutavassa käytetyn kuusi silmukkaa, mutta Kaukonen puhuu kymmenestä silmukasta ja kolmivaiheisesta tekniikasta (ali-yli-ali), vaikka piirroksessa ei näy kolmea vaihetta. Kiinnitystavasta edelliseen kerrokseen Kaukonen mainitsee vain, että kiinnitys on niin syvällä, että se muodostaa työn oikealle puolelle nyörimäisen pinnan.

Kuvassa alla nyörimäinen pinta on vasemmanpuoleisessa säärystimessä, mutta säärystimen alareunassa kerroksen lopetus- tai aloituskohta kulkee eri suuntaan kuin yleensä, joten kuvasta voi päätellä, että joko kuva on peilikuva, työ on neulottu vasenkätisesti, tai päällepäin käännetty nyörimäinen puoli onkin alunperin työn nurja puoli. 

m_mordva.jpg
 
 

m_mordva_o.jpg

Piirroskaavion perusteella tehty mallipala. Kiinnitystapana yleinen F2
(kaksi reunasilmukkaa). Oikea puoli ei muistuta valokuvan kumpaakaan
puolta pohjesukista.

m_mordva_n.jpg

Piirroskaavion perusteella tehty mallipala. Kiinnistytapana yleinen F2
(kaksi reunasilmukkaa). Nurja puoli saattaisi muistuttaa valokuvan
vasemmanpuoleista sukkaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Kokeilin kiinnitystapoina myös B2 (reunasilmukat takakautta), M1 (etupuolelta puolivälistä), M1+F1 (etupuolelta puolivälistä + reunasilmukka), R1+B1 (nurjalta puolivälistä + reunasilmukka takakautta), mutta mikään niistä ei tuottanut kummallekaan puolelle työtä valokuvan sukkia muistuttavaa pintaa.