Keskustelu

KaktusKNeuvoja ?14.12.2023 19.52
Hei. Olen 16-vuotias nuori ja aloin kärsimään noin 2kk sitten oudoista oireista. Voimakasta pahoinvointia, runsasta röyhtäilyä, ruoka ei oikein maistunut kun oksentaminen pelottaa.
Laihduin myös yli 5 kiloa, saattaa osittain johtua siitä että syöminen meni huonoksi.
Kävin verikokeissa noin 1,5kk sitten, joissa kaikki arvot olivat ok. Kävin nyt alle viikko sitten gastroskopiassa, jossa mulle sanottiin sen jälkeen että mitään hälyyttävää kuten syöpää ei löydetty. Ruokatorven sulkijalihas on kuulemma hiukan löysä ja mahdollisesti aiheiuttaa refluksia. Sain Esomepratsolia jatko hoitoon kun ei ole somac auttanut. Esomeprasolista olen huomannut jo hiukan apua, mutta happosalpaajien syöni pelottaa/ahdistaa kun puhutaan pitkäaikaiskäytön haittavaikutuksista. Pelottaa että mitä jos tää ei autakkaan tai joudunko syömään tätä koko loppu elämäni. Olisikohan jostain tietystä ruokavaliosta hyötyä ? Kiva kun saisin neuvoja :) koska tämä uusi elämän tilanne on ollut stressaava.

Refluksi-tyyppiRe: Neuvoja ?18.12.2023 4.33
Joo. Olin sinun ikäluokkaa kun mulla alkoi samanlaiset oireet. Koin ekat närästykset ja vatsajutut jo 10-vuotiaana ja söin ekoja apteekin käsivaralääkkeitä 13-vuotiaana. Sitten tähystettiin kun olin 19-vuotias ja sain ne vahvat happosalpaajat. Mullakin menee juuri tuo Esomepratsol, kun mullakaan Somac ei toiminut ja sitä ennen käytin Omepratsolia (Losec) yli 20 vuotta. Esomperatsolhan näistä on periaatteessa kaikkein tehokkain, vaikka oikeastaan samalla viivallahan nämä kaikki omalka tavallaan silti on. Joku toinen tuote toimii yhdelle mut ei toiselle jne.

Tosiaan syöpäpelon voitkin turvallisin mielin sulkea pois jo nuoren ikäsi takia. Se, että on tuo väljä sulkija on joskus ehkä ihan synnynnäinen ominaisuus tai poikkeama, eli kyse geeneistä. Tai sitten se vain veltostuu syystä tai toisesta meillä joillain herkemmin. Löydettiinkö sulta palleatyrää vai ainoastaan tuo väljä sulkija? Sekin on hyvä tieto, että tulehduksia sieltä ei ilmeisesti löydetty? Lääkkeethän parantaa tosin nekin, mutta ne osaa vaan joskus olla kiusallisen pitkäaikaisia, kuten ruokatorventulehdus tai mahalaukuntulehdus ja aiheuttavat tosi kurjaa oloa.

Sinuna olisin varsin turvallisin mielin vaikka joutuisit käyttämään pitkäänkin tai jopa pysyvästi näitä happosalpaajia, sillä nämä ovat loppupeleissä hyvin siedettyjä lääkkeitä ja oikeastaan suurimmat riskit liittyy siihen, että nämä voi joskus aiheuttaa ravintoaineiden imeytymisongelmia tai vaikkapa sitä myötä siis raudanpuuteanemiaa, mutta nekin tulee vain joillekin ja ovat niin ikään hoidettavia tiloja.

Toi vaiva voidaan myös leikata toki, jos se vaivaa paljon ja ei halua aina syödä lääkkeitä, mutta leikkauksessakin on puolensa ja puolensa. Mikään pakkoleikkaushan se ei tietenkään myöskään ole.

Sinuna välttelisin esim. runsasta sokeria, suolaa, kahvia ja muita kofeiinipitoisia juttuja, suklaata, sitrushedelmiä,happamia mehuja ja limppareita, mausteita, sipulia, tomaattia, kurkkua (mut kuorittuna ei pitäisi närästää), rasvaisia ruokia ja käristettyä ruokaa. Tosin se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Tai että mikä aiheuttaa oiretta yhelle ei aiheutakaan toiselle, joten parhaiten saat selkoa, kun pidät vaikkapa ruokapäivä/oirekirjaa. Mutta noi on ne yleisimmät, joita meidän refluksikkojen ja näistä vaivoista kärsivien kannattais vältellä.
Myös terveelliset elämäntavat muutoin: ei alkoa paljoa tai mieluummin ollenkaan, ei tupakkaa mielellään ollenkaan, ei ylipainoa, ei kiristäviä vaatteita vyötärölle. Sängynpääty kannattaa nostaa 10-15cm ylös, eli alle jotain puukapulaa tai vanhoja joutavia kirjoja, se auttaa yöllisen refluksointiin

Muista myös juoda riittävästi vettä
Harrasta kevyttä liikuntaa
Jos urheilet/käyt salilla, pyri välttämään kaikkea punnertavaa liikettä yms.
Pyri välttämään stressiä

Ja kysy vaan jos on mielessä edelleen jotain :)

KaktusKRe: Neuvoja ?18.12.2023 12.09
Juu palleatyrää ei löytynyt että pelkkä löysä sulkija vaan ja tulehduksiakaan ei ilmeisesti ollut. Kiitos paljon vastauksestasi. Tämä helpotti huomattavasti mieltä ja ahdistusta kun ei oikeen kukaan lääkäri selittänyt miten kannattais toimia ja olla.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: