- Kari kolehmainen Samaa tarkoittava suhdelaskenta

Johdanto lujuuslaskentaanenglish_translation.jpg

Introduction to Strength of Materials

Monet tähän mennessä ovat kirjoittaneet lujuudesta, joten ei ole syytä toistaa tunnettua. Siksi tarkastelemme asioita näkökulmasta, joka on jäänyt vaille huomiota. Suotavaa on, että lukija hallitsee lujuuden määrittämisen, ainakin jossakin määrin. Kirjoitetun toistoa seuraava on silti suuressa määrin, seurauksena samaa tarkoittavuudesta. Kaikki on lopulta samaa tarkoittavaa, joten toistosta emme pääse eroon. Kaiken alkuna on kaava.

E = m c2

Tuotteita suunniteltaessa on hyvä ymmärtää universaali lainalaisuus, joka aineessa vaikuttaa. Ajatellaan vaikkapa taivuksen laskentakaavan laskentatulosta graafisessa muodossa. Kaavan antamista laskentatuloksista muodostuu käyrä viiva. Kaavat antavat kerrallaan yhden taipumapisteen.

Alla on esimerkki kaavasta, jolla kannattajan taipuma määräytyy omasta painosta, mutta sen perusteella eivät muut arvot, saati tapaukset selviä. Kuitenkin, alla oleva kaava perustuu energian kaavan. Molemmat kaavat perustuvat samaa tarkoittavuuteen ja näin yhden arvon tuntemalla tunnetaan muita asioita ja johon geometriset kuviot tuovat oman lisän, kuten taipumaviiva kuvassa.

f = 5 x F x L3 / ( 384 x E x I )

viiva_a.jpg

  Sauvan taipumaviiva

vaaka_pieni.jpg

                                            Jokin tunnettu      Toistaiseksi tuntematon

Suhdelaskentaa kuvaa tasapainovaaka, joka perustaa laskemisen arvon vipuamiseen. Käsin koskemattoman vaa'an yhteydessä, punnittavat asiat ovat käsitteellisiä arvoja. Ajatellaan kiveä ja pussillista hiekkaa. Nyt me laitamme kiven toiselle puolelle vaakaa. Toiselle puolelle vaakaa asetetaan hiekkaa, kunnes vaaka on tasapainossa. Tarvitsematta tietää kiven painoa, määrittää vastaavan massan verran hiekkaa. Kiven painon tietämällä, vastaavan hiekan määrän laskeminen ei olisi järkevää. Monet asiat ovat hiekan kaltaista, jonka voi määrittää tunnettuun vertaamalla. 

Back_Arrow.jpg

4.9.2015*17:50 (828 - 886)
www.karikolehmainen.com
epcalculation@gmail.com