- Kari kolehmainen Samaa tarkoittava suhdelaskenta

Suhteellisuuden periaateenglish_translation.jpg

Principle of Proportionality

Arkhimedesarkimedes.jpg

Antakaa minulle kiinteä piste, niin vipuan maan paikaltaan.

Antakaa minulle tukipiste, niin vipuan maan paikaltaan

Antakaa minulle tarpeeksi pitkä tikku ja vääntöpiste, niin vipuan maan paikaltaan

___________________________________________

Galileo Galilei

galileo_galilei_1564-1642.jpgGalileo Galilei (15.02 1564 - 08.01 1642) matemaatikko ja muusikko, joka opintojen keskeyttämisestä huolimatta valittiin 1589 Pisan yliopiston matematiikan laitoksen opettajaksi. Hän toimi geometrian, tähtitieteen ja mekaniikan opettajana vuoteen 1610 saakka. Myös sotatekniikka mainitaan hänen opetukseensa. Opettamisen ohella, hän teki merkittäviä havaintoja, joista kerron. Laskemme näitä samaa tarkoittavana suhdelaskentana, osana fysiikkaa.

Vuonna 1612 Galileo Galilei lähti Roomaan, jossa vastustus Kopernikuksen teoriaa vastaan lisääntyi. Teoria oli kirkon vastainen aurinkokeskeinen maailmankuva, jota Galileo Galilei kannatti.

Galileo Galilei suoritti tunnetut pudotuskokeet Pisan tornista, samoin hänen heilahdusliikettä koskevat havainnot ovat tunnettuja.

Suhteellisuuden periaate

"Tasainen liike on suhteellista ja sen voi havaita ainoastaan vertaamalla sitä johonkin ulkopuoliseen pisteeseen" Galileon ajatukset maailman liikkeistä tuomittiin vaarallisiksi ja harhaoppisiksi.

___________________________________________

 

Isaac Newton


isaac_newton.jpgIsaac Newtonin (25.12 1642 - 20.03 1727) 1600-luvulla keksimä vetovoimalaki kuuluu,

Jokainen massa vetää toista massaa puoleensa voimalla, joka on suoraan verrannollinen massojen tuloon ja kääntäen verrannollinen massojen välisen etäisyyden neliöön.

Laki on voimassa maan pinnalla ja avaruudessa, halliten kaikkien taivaankappaleiden liikkeitä. Massan suuruus ei riipu paikasta, sen sijaan paino on erilainen eri taivaankappaleilla. Lain ollessa voimassa kaikilla taivaankappaleilla.

 

___________________________________________

Albert Einstein (14.08 1879 - 18.04 1955)albert_einstein.jpg

Einstein sai valmiiksi yleisen suhteellisuusteorian 25. marraskuuta 1915.

E = m c2



___________________________________________

 

Samaa tarkoittava suhdelaskenta


Vastaavuus laskennassa on galileo Galilein ja Arkhimedeksen ajatus ulkopuolisesta pisteestä. On samantekevää, onko kyse arvosta tai vivutaanko maa paikaltaan.

 

keinulauta_1.jpg

Laskennan periaate

Isaac Newtoniin liittyy laskentaan  siten, että massojen vaikuttaessa toisiinsa, niiden välille syntyy vetovoimaa vastaava näkymätön staattinen kitka, joka väsyttää ja pysäyttää liikkeen. Se  saa nimen staattisen väsymisen kerroin, jolla ilmiöitä suhteutetaan keskenään.

Samaa tarkoittavassa suhdelaskennassa johdetaan staattisen väsymisen kerroin 1,03(28). Suhdeluku liittyy Galilein määrittämään heilahdusliikkeeseen,  sekä kaavaan E = m c2, jotka esitetään myöhemmin. Maailmankaikkeuden kitka 1,03 lasketaan lukuisten esimerkkien avulla. Staattisen väsymisen kerroin liittyy aikadilaatioon, kuin myös fyysiikkaan ja fysikaaliseen väsymiseen.

Back_Arrow.jpg

6.4.2015*8:40 (262 - 1036)
www.karikolehmainen.com
epcalculation@gmail.com