SUMUKELLO

Kuvateksti

Sumukello Mobilian varastossa

Petsamovuonon Kultakurun sumukello on nyt Rovaniemellä Artikumin tiloissa ja Lapin maakuntamuseon hallussa. Kello on sijoitettuna pääkäytävälle toiseen kerrokseen. Paikka on todella sopiva kellolle. Toivottavasti se saa jäädä tuohon paikkaan, mutta luultavasti se siirtyy uuteen Petsamonäyttelyn yhteyteen.

Kellon historiasta saamme lisää tietoa myöhemmin kun Erkki Lilja ja Leif Rantala kertovat tähän astiset tiedot ja ne julkaistaan tälläkin sivulla.

Erkki Lilja löysi kellon Mobilian museon varastosta kootessaan tietoja kirjaansa Jäämerenkäytävä ( suositellaan kirjaa luettavaksi) ja hän ilmoitti asiasta Petsamo-Seurallekin, mutta silloin se ei ollut saanut huomiota. Keväällä 2013 asia tuotiin uudelleen esille ja nyt seurasta ilmoittettiin heti, että jos kellolle löydetään sopiva sijoituspaikka niin se tuodaan kohteeseen Petsamo-Seuran toimesta.

Lapin maakuntamuseo kiinnostui asiasta ja päätti ottaa kellon vastaan. Nyt kello on pitkällä laina-ajalla Artikumissa. Kellon kuljetuksen Kangasalta Rovaniemelle järjesti Kuljetusliike Ilmari Lehtonen ja tuki alennetulla hinnallaan toimitusta.

Kellon lopullinen katoaminen oli lähellä, sillä Merimuseon muuton yhteydessä sille annettiin romutusmääräys. Onneksi Kanavamuseon johtaja Päivi Vattulainen sattui huomaamaan syntymässä olevan vahingon ja pelasti kellon Liikennemuseoon.

 

Kuvateksti

Kuvateksti

Kuvateksti

Kuvateksti

Kuvateksti

Petsamon sumukello

Petsamossa vuoteen 1944 käytössä ollut kello varoitti laivoja sumusään vallitessa. Sumukello sijaitsi Petsamovuonon suulla Kultakurussa. Sumukellot ovat harvinaisia Suomessa. Petsamon lisäksi niitä on ollut käytössä Suursaaressa ja Ahvenanmaalla. Alun perin käsikäyttöisen sumukellon soittamisesta on todennäköisesti vastannut Kultakurun lähistöllä sijainneen Petsamon luostarin Nurmensätin tukikohdan päivystäjä. Myöhemmin kelloa soitettiin vasaralaitteella. Ilmankosteuden noustessa määrättyyn lukemaan kellon sisään asennettu vasaralaite laukesi ja vasara iski kellon kylkeen noin 20 sekunnin väliajoin. Vasaralaitteen käyttövoimana olivat hiilihapposäiliöt.

Kellon on valmistanut helsinkiläinen tehdas Osberg & Bade vuosien 1860-1882 välillä. Varmasti ei tiedetä minä vuonna kello on asennettu käyttöön Petsamoon. 1800-luvun toisella puoliskolla aloitettiin kuitenkin säännöllinen laivaliikenne Arkangelista Kuolan ja Petsamon kautta Norjaan. Sumukellon sijaintipaikka Kultakuru oli myös Suomelle vuosina 1920-1944 kuuluneen Liinahamarin valtionsataman väylän suulla. Elokuussa 1944 Petsamon luotsipiirin päällikkö Arvo Sainio nouti sumukellon kolmen kaverinsa kanssa turvaan sodan melskeen keskellä, jatkuvan tulituksen alla, ja kello lähetettiin Merenkulkuhallitukseen Helsinkiin.

Sumukellon omistaa Liikennevirasto / Kanavamuseo.

Hanna Kyläniemi
amanuenssi
Lapin maakuntamuseo
Pohjoisranta 4
96200 Rovaniemi

Kuvateksti