KASVOJEN KIRURGIA

Kasvot ovat ihmisen persoonallisin ja inhimillisin osa. Ne ovat aina yksilölliset - niistä meidät tunnistetaan. Kasvoihin kiinnittyy huomio ensimmäisenä - halusimme tai emme. Ihmisen kasvot viestivät lukemattomia asioita. Kasvojen alueen kirurgia onkin esteettisen plastiikkakirurgian tärkein ja laajin osa-alue.

Kasvojen esteettisellä kirurgialla korjataan synnynnäisiä ongelmia sekä ikääntymisen aiheuttamia muutoksia. Synnynnäiset ongelmat ovat useimmiten yksittäistä anatomista aluetta koskevia, esimerkiksi hörökorva. Ikääntymisen aiheuttamat muutokset taas ovat lähes aina useilla alueilla, joista häiritseviä saattaa olla yksi tai useampi.

Keskimääräisen eliniän pidentyessä jatkuvasti, ja ihmisten säilyessä aktiivisina ja toimintakykyisinä huomattavasti pidempään kuin aiemmin, myös tarve ja haasteet kasvojen alueen kirurgialle ovat lisääntyneet.

Mitä tahansa kasvojen esteettistä toimenpidettä suunniteltaessa on ensiarvoisen tärkeää tutkia koko kasvot. Näin siksi, että yhdellä osa-alueella ilmenevä ongelma saattaakin olla seuraus toisen alueen ongelmasta. Esimerkiksi yläluomien ihoylimäärä saattaa johtua laskeutuneesta otsasta. Tässä tapauksessa pelkkä yläluomien leikkaus ei auttaisi.

Kaikki kasvot ovat erilaisia, joten niitä korjaavat toimenpiteet suunnitellaan aina yksilöllisesti. Vastaanotolla käytän runsaasti aikaa siihen, että ymmärrän tarkasti potilasta haittaavan asian. Varmistan, että potilas ymmärtää ongelman syyn, mahdollisen seurauksen ja kaikki tarjolla olevat hoidot. Tämän jälkeen valitaan lopullinen hoito - yhdessä potilaan kanssa - juuri hänelle sopivin keinoin.

Hoidon tavoitteena on aina potilaan toiveiden mukainen, luonnollinen, kaunis, kasvonpiirteisiin sopiva lopputulos.

OTSAN KOHOTUS

Otsan alueen syvät horisontaaliuurteet ja alhaalla olevat kulmakarvat ovat erittäin yleisiä ikämuutoksia. Iän myötä iho veltostuu ja otsalihakset venyvät. Näiden seurauksena kulmakarvat laskevat alaspäin, jolloin potilas joutuu jännittämään otsalihaksia eli rypistämään otsaa, jotta saa kulmakarvat nousemaan normaalille korkeudelle. Alhaalla olevat kulmakarvat aiheuttavat usein lisäksi yläluomien ihon roikkumisen, nk. lippaluomen, joka onkin yleisin oire otsalihasten venyneisyydestä. Tuolloin hoidoksi ei aina riitä yläluomileikkaus, vaan tarvitaan lisäksi otsan kohotus.

Otsankohotus –leikkauksella tarkoitetaan toimenpidettä, jolla poistetaan tai vähennetään otsan horisontaalisia ryppyjä ja nostetaan kulmakarvoja.

Kenelle otsankohotus -leikkaus?

  • kulmakarvat ovat laskeutuneet hyvin alas ja aiheuttavat esteettisen haitan
  • kulmakarvat ovat niin alhaalla, että aiheutuu näkökenttärajoitus, jota ei voi yläluomileikkauksella korjata
  • otsan horisontaaliuurteet häiritsevät
  • jatkuva otsan jännittäminen aiheuttaa kroonista päänsärkyä
Mitä otsankohotus -leikkauksessa tapahtuu?

Otsankohotus -leikkaus tehdään joko tähystyksellä (endoskooppisesti) tai avoimesti, perinteiseen tapaan. Itse suosin enemmän tähystysleikkausta. Tähystysleikkauksessa hiuspohjaan tehdyistä pienistä viilloista viedään tähystysinstrumentit sisään. Otsan pehmytkudokset irrotetaan luusta silmäkuoppien yläreunaan saakka. Otsalihakset (musculus frontalis) kiristetään ompeleilla. Tällöin otsan iho kiristyy, rypyt suoristuvat ja kulmakarvat nousevat. Haavat suljetaan ompeleilla tai haavahakasten avulla. Tähystysleikkaus tehdään joko puudutuksessa tai nukutuksessa.

Avoin eli perinteinen otsankohotus-leikkaus tehdään otsan hiusrajaan tai sen takapuolelle sijoitetusta viillosta, joka kulkee ohimolta ohimolle. Otsan pehmytkudokset irrotetaan samaan tapaan kuin tähystysleikkauksessa. Otsalihakset kiristetään. Lopuksi poistetaan ylimääräinen iho ja suljetaan haava ompeleilla. Avoin otsankohotus-leikkaus tehdään useimmiten nukutuksessa. Samassa yhteydessä tehdään usein myös yläluomileikkaus.
Mitä otsankohotus -leikkauksen jälkeen tapahtuu?

Leikkauksen lopuksi otsalle asetetaan sidetaitokset, jotka sidotaan pään ympäri kulkevalla joustositeellä. Käytän usein myös tähän tarkoitukseen valmistettua päähinettä. Sidoksen aiheuttama paine vähentää verenvuotoa ja nesteenkertymistä. Se myös kiinnittää kudokset otsaluuhun, hieman ylemmäs kuin aiemmin. Potilasta seurataan heräämössä noin neljän tunnin ajan, minkä jälkeen hän voi kotiutua. Kipulääkkeistä ensimmäisen vuorokauden annokset annetaan mukaan. Otsalla oleva sidos tulee olla paikallaan 5-7 päivää. Ensimmäinen kontrolli on viikon kuluttua, jolloin poistetaan ompeleet. Seuraava kontrolli on kuukauden ja loppukontrolli 12 kk kuluttua.

Leikkauksen jälkeen toipilaana menee 5 – 7 päivää. Tämän jälkeen kevyt liikunta, esimerkiksi kävelylenkit, ovat sallittuja. Kahden viikon kuluttua voi useimmiten palata toimistotöihin. Raskas, fyysinen työ sekä urheilu ovat mahdollisia 4 viikon kuluttua leikkauksesta.

Millaiset ovat otsankohotus -leikkauksen arvet?

Tähystyksellä tehtävästä otsankohotus-leikkauksesta ei jää näkyviä arpia, vaan ne jäävät piiloon hiuspohjan alueelle. Avoimesti tehtävästä leikkauksesta jää arpi hiusrajaan. Punoituksen hävittyä se on varsin huomaamaton. Miehillä on kuitenkin huomioitava, että kaljuuntumisen myötä hiusraja voi nousta ja arpi tulla näkyviin. Tämä asia rajoittaakin avoimen leikkauksen käyttöä miehillä. Naisilla hiusrajan nouseminen on harvoin ongelma.

Kulmakarvojen kohotus –leikkauksella tarkoitetaan toimenpidettä, jolla nostetaan kulmakarvoja. Vaikutus otsan ryppyjen vähentymiseen on selvästi pienempi kuin otsankohotus –leikkauksessa, mutta leikkauskin on pienempi.

KULMAKARVOJEN KOHOTUS

Kenelle kulmakarvojen kohotus -leikkaus?

  • kulmakarvat ovat hyvin alhaalla ja häiritsevät esteettisesti
  • kulmakarvat ovat hyvin alhaalla ja aiheuttavat näkökenttärajoituksen
  • yläluomien ihoylimäärä häiritsee, kulmakarvat ovat alhaalla ja yläluomileikkaus ei yksin riitä korjaamaan tilannetta
Mitä kulmakarvojen kohotus -leikkauksessa tapahtuu?

Ennen leikkausta arvioidaan noston tarve ja tehdään piirrokset iholle tussilla. Leikkauksessa poistetaan ovaalinmuotoiset kaistaleet ihoa otsalta. Haavat sijoitetaan miehillä tavallisesti kulmakarvojen päälle ja naisilla ohimon hiusrajaan. Kulmakarva nostetaan ja kiinnitetään syviin kudoksiin tukiompeleilla, sitten iho suljetaan ompelein. Kulmakarvojen kohotuksen yhteydessä tehdään usein myös yläluomileikkaus. Leikkaukset voidaan tehdä sekä puudutuksessa että nukutuksessa. Lopuksi haavojen päälle asetetaan teipit.
Mitä kulmakarvojen kohotus -leikkauksen jälkeen tapahtuu?

Potilas istuu heräämössä, istuma-asennossa, kylmäpakkaukset otsalla 2-3 tuntia. Tämän jälkeen hän voi kotiutua. Kipulääkkeistä ensimmäisen vuorokauden annokset annetaan mukaan. Haavateippejä pidetään viikon ajan. Ensimmäinen kontrolli on viikon kuluttua, jolloin poistetaan ompeleet. Seuraava kontrolli on kuukauden ja loppukontrolli 12 kk kuluttua.

Leikkauksen jälkeen toipilaana menee 5 – 7 päivää. Tämän jälkeen kevyt liikunta, esimerkiksi kävelylenkit, ovat sallittuja. Kahden viikon kuluttua voi useimmiten palata toimistotöihin. Raskas, fyysinen työ sekä urheilu ovat mahdollisia 3-4 viikon kuluttua leikkauksesta.

Millaiset ovat kulmakarvojen kohotus -leikkauksen arvet?

Arvet sijoittuvat joko suoraan kulmakarvojen yläpuolelle tai ohimojen hiusrajaan. Ne ovat parannuttuaan varsin huomaamattomat.

SILMÄLUOMILEIKKAUKSET

KESKIKASVOJEN KOHOTUS

Keskikasvojen tyypillisiä ikääntymismuutoksia ovat pyöreän muodon häviäminen poskipäistä ja poskien yläosasta. Sieraimista suupieliin kulkevat juosteet (nasolabiaalipoimut) syvenevät ja korostuvat, kun posken yläosan rasva alkaa roikkua.

Alaluomien ikääntyminen kuuluu keskikasvojen ikääntymiseen. Luisen silmäkuopan alaosasta, siis posken yläosasta, vähenee rasva. Silmäkuopan sisäinen rasva työntyy ulospäin tukirakenteiden löystyessä. Liitoskohtaan muodostuu ”tumma varjo” ja sen yläpuolelle silmäpussi.

Keskikasvojen kohotus on leikkaus, jolla kohotetaan keskikasvojen kudoksia ylöspäin ja palautetaan poskipäiden pyöreys. Nasolabiaalipoimut pienenevät. Samalla korjataan alaluomien ikääntymismuutokset.

Kenelle keskikasvojen kohotus?

  • poskipäiden litteys ja poskiluun tai luisen silmäkuopan alareunan esiin työntyminen häiritsevät esteettisesti
  • korostuneet nasolabiaalipoimut häiritsevät esteettisesti
  • alaluomien ikääntymismuutokset ovat edenneitä ja pelkkä alaluomileikkaus ei riitä

Mitä keskikasvojen kohotus -leikkauksessa tapahtuu?

Ennen leikkausta tehdään tussilla tarvittavat merkinnät iholle. Leikkauksessa tehdään alaluomiin, ripsirajan alapuolelle (subciliaarisesti) avaukset, joista käsin irrotetaan poskien pehmytkudokset luusta. Ohimon hiuspohjiin tehdään toiset avaukset, joista käsin irrotellaan poskipäiden sivuosat. Posken kudokset kiristetään ylöspäin ja kiinnitetään, tehdään alaluomileikkaukset ja poistetaan ylimääräinen iho. Leikkaus tehdään nukutuksessa ja se kestää noin 4 tuntia. Haavat suljetaan poistettavilla ompeleilla.

Mitä keskikasvojen kohotus -leikkauksen jälkeen tapahtuu?

Keskikasvon kohotus -leikkauksen jälkeen silmillä ovat kylmäpakkaukset. Puoli-istuvassa asennossa lepäillään noin 4-6 tuntia. Tämän jälkeen potilas voi kotiutua. Ensimmäisen vuorokauden kipulääkkeet annetaan mukaan. Silmiä ei leikkauksen jälkeen peitetä ja näkökyky on tallella koko ajan. Kortikoidi-antibioottitippoja käytetään viiden vuorokauden ajan turvotuksen vähentämiseksi.

Ompeleet poistetaan viikon kuluttua. Ensimmäinen jälkitarkastus on 4 viikon kuluttua ja lopputarkastus 12 kuukauden kuluttua.

Leikkauksen jälkeen toipilaana menee noin viikko. Tämän jälkeen kevyt liikunta, esimerkiksi kävelylenkit, ovat sallittuja. Ensimmäisen viikon ajan alaluomet ja keskikasvot ovat erittäin turvoksissa. Mustelmien häviämiseen saattaa kulua kahdesta kolmeen viikkoa. Kolmen viikon kuluttua voi useimmiten palata toimistotöihin. Raskas, fyysinen työ sekä urheilu ovat mahdollisia 4 viikon kuluttua leikkauksesta.

Millaiset ovat keskikasvojen kohotus -leikkauksen arvet?

Keskikasvojen kohotus -leikkauksen arvet sijoittuvat alaluomien ripsirajaan ja ohimoiden hiuspohjaan. Ne ovat parannuttuaan täysin huomaamattomat.

ALAKASVOJEN JA KAULAN KOHOTUS

Kasvojen pehmytkudokset muuttuvat ajan ja painovoiman ansiosta. Koko kasvoilla tapahtuu sisäisten tukirakenteiden löystyminen, jolloin kasvoilla luontaisesti sijaitsevat, tärkeät rasvakertymät alkavat roikkua. Tämän lisäksi iho löystyy. Kasvojen rasvajakauma muuttuu ajan kuluessa siten, että kun nuorien kasvojen muoto muistuttaa kärjellään seisovaa kolmiota, niin ikääntyneissä kasvoissa kolmion kärki osoittaa ylöspäin. Leukaperät ja poskien alaosa levenevät suhteellisesti. Alakasvojen tärkeimpiä ikääntymismuutoksia ovat poskirasvan roikkuminen leukalinjan yli, nk. hamsteripussit, korostuneet rypyt suupielistä alaspäin (Marionetin poimut) sekä kaulan ihon roikkuminen tai kaksoisleuka.

Alakasvojen kohotus on toimenpide, jota yleiskielessä kutsutaan ”face liftiksi”. Alakasvojen kohotukseen yhdistetään erittäin usein kaulan kohotus. Varsinaisen alakasvon kohotuksen lisäksi voidaan tehdä myös nk. mini-lift tai MACS -lift, jotka ovat tarkoitettuja lievempien ikämuutosten hoitoon. Alakasvojen kohotuksella korjataan leukalinjan muoto nostamalla leukalinjan yli roikkuva iho ja rasva takaisin ylös, posken puolelle. Suupielistä alaspäin suuntautuvat rypyt, nk. Marionetin poimut, suoristuvat. Mikäli tehdään myös kaulan kohotus, kaulan iho kiristyy, kaksoisleuka ja rypyt häviävät.

Kenelle alakasvojen ja kaulan kohotus?

  • leukalinjan muoto ei ole selkeä sen yli roikkuvan poskirasvan vuoksi
  • suupielistä alaspäin suuntautuvat rypyt ovat voimakkaat ja tekevät vaikutelman, että suupielet kääntyvät alaspäin
  • poskissa on syviä pystyryppyjä
  • roikkuva tai ryppyinen kaulan iho
  • kaksoisleuka
Mitä alakasvojen ja kaulan kohotus -leikkausessa tapahtuu?

Ennen leikkausta, potilaan ollessa istuma-asennossa, piirretään merkinnät iholle tussilla. Leikkauksessa, korvan edestä kulkevan avauksen kautta, irrotellaan hellävaraisesti alaposkien ja kaulan iho niin, että se saadaan siirtymään ylöspäin. Ihonalainen poskirasva nostetaan ylemmäksi ja kiinnitetään ompeleilla. Kaulalle tehdään tarvittaessa rasvaimu ja veltostunut lihas kiristetään. Lopuksi poistetaan ylimääräiseksi jäänyttä, löysää ihoa ja suljetaan haavat ompeleilla. Haavoista kulkevat ihon alle menevät pienet kumiliuskat, dreenit, jotka ovat tarpeen nesteen poistumiseksi. Leikkauksen voi tehdä paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Se kestää noin neljä tuntia. Leikkauksen päätteeksi haavoille asetetaan teipit ja poskille sekä kaulalle sidokset. Käytän sidontaan usein tarkoitukseen suunniteltua nk. face lift -maskia, joka on helppo potilaan itse irrottaa suihkun ajaksi ja kiinnittää uudelleen.
Mitä alakasvojen ja kaulan kohotus -leikkausen jälkeen tapahtuu?

Leikkauksen jälkeen potilasta seurataan heräämössä kahden - kolmen tunnin ajan. Tämän jälkeen hän siirtyy seurantaan vuodeosastolle. Alakasvojen ja kaulan kohotusleikkauksen jälkeen potilas yöpyy aina ensimmäisen yön osastolla. Kotiutus tapahtuu seuraavana aamuna, suihkun ja aamupalan jälkeen. Tuolloin poistetaan myös kumiliuska-dreenit. Ensimmäisen vuorokauden kipulääkkeet annetaan mukaan.

Ompeleet poistetaan viikon kuluttua, jolloin on myös ensimmäinen jälkitarkastus. Seuraava jälkitarkastus on kuukauden ja lopputarkastus vuoden kohdalla.

Leikkauksen jälkeen toipilaana menee noin viikko. Tämän jälkeen kevyt liikunta, esimerkiksi kävelylenkit, ovat sallittuja. Ensimmäisen viikon ajan kasvot ovat erittäin turvoksissa. Alakasvoja ja kaulaa tukevaa maskia käytetään viikon ajan. Mustelmien täydelliseen häviämiseen saattaa kulua aikaa kolmesta neljään viikkoa. Kolmen viikon kuluttua voi useimmiten palata toimistotöihin. Raskas, fyysinen työ sekä urheilu ovat mahdollisia neljän viikon kuluttua leikkauksesta.
Millaiset ovat alakasvojen ja kaulan kohotus -leikkausen arvet?

Arpi alkaa ”pulisonkien” hiusrajasta tai hiuspohjasta, laskeutuu korvan edestä ja kääntyy ylös korvan taakse poimuun, päättyen korvan takana olevaan hiusrajaan. ”Mini-liftissa” tai MACS -liftissa korvan takaista hiusrajaan menevää arpea ei ole. Kaulan kohotuksessa tulee lisäksi pieni poikittaisarpi leuan kärjen taakse. Kaikki arvet sijoittuvat hiuspohjaan, hiusrajoihin tai kasvojen luontaisiin poimuihin. Ne ovat parannuttuaan huomaamattomat.

KAULAN KOHOTUS

Kaulan kohotuksella tarkoitetaan tavallisesti alakasvojen kohotuksen yhteydessä tehtävää toimenpidettä. Siinä kasvojen kohotus -avauksesta kiristetään kaulan veltostunut lihas sekä kiristetään roikkuva iho. Tämä leikkaus on arviltaan ja jälkihoidoltaan sama kuin alakasvojen kohotus.

Mikäli potilas ei halua alakasvojen kohotusleikkausta, on kaulan roikkuvaa ihoa mahdollista hoitaa nk. platysmaplastialla.

Kenelle platysmaplastia?

  • kaulan roikkuva ihoheltta häiritsee, mutta alakasvojen ja kaulan kohotus tuntuvat liian suurilta leikkauksilta
Mitä platysmaplastia -leikkauksessa tapahtuu?

Ennen leikkausta tehdään merkinnät iholle tussilla. Leikkaus suoritetaan yleensä paikallispuudutuksessa. Toimenpiteessä kiristetään kaulan löystynyt lihas ja poistetaan ylimääräinen iho. Tarvittaessa tehdään rasvaimu. Haavat suljetaan ompelein. Leikkauksen päätteeksi asetetaan kaulaa tukeva sidos tai face lift -maski.
Mitä platysmaplastia -leikkauksen jälkeen tapahtuu?

Leikkauksen jälkeen potilasta seurataan heräämössä noin neljä tuntia. Tämän jälkeen hän voi kotiutua. Ensimmäisen vuorokauden kipulääkkeet annetaan mukaan.

Ompeleet poistetaan viikon kuluttua, jolloin on myös ensimmäinen jälkitarkastus. Kaulaa tukevaa maskia käytetään viikon ajan. Seuraava jälkitarkastus on kuukauden ja lopputarkastus vuoden kohdalla.

Leikkauksen jälkeen toipilaana menee noin viikko. Tämän jälkeen kevyt liikunta, esimerkiksi kävelylenkit, ovat sallittuja. Ensimmäisen viikon ajan kaula on turvoksissa. Mustelmien täydelliseen häviämiseen saattaa kulua aikaa kolme viikkoa. Kahden viikon kuluttua voi useimmiten palata toimistotöihin. Raskas, fyysinen työ sekä urheilu ovat mahdollisia neljän viikon kuluttua leikkauksesta.
Millaiset ovat platysmaplastia -leikkauksen arvet?

Platysmaplastia -leikkauksesta jää aina näkyvät arvet kaulalle. Tämän vuoksi alakasvojen kohotuksen yhteydessä tehtävä kaulan kohotus on suositeltavampi vaihtoehto. Joskus näkyvät arvet saattavat kuitenkin olla mielekkäämpi vaihtoehto kuin suuri, häiritsevä ihoheltta. Miehillä arvet jäävät usein piiloon parran alle.

KASVOJEN RASVANSIIRTO

Kasvojen rasvajakauma muuttuu ajan kuluessa. Tukirakenteiden löystyessä rasva alkaa roikkua. Sen lisäksi kasvoilta häviää rasvaa. Iho löystyy ja saattaa painua kuopalle. Syntyy ryppyjä. Alla olevat luut, kuten poskiluu, työntyvät esiin. Kasvojen rasvansiirrossa rasvaa palautetaan alueille, joista sitä on hävinnyt. Siirretty rasva on pysyvää. Se saa oman verenkierron - lihoo ja laihtuu potilaan mukana. On kuitenkin huomioitava, että leikkauksessa siirretystä rasvasta häviää osa, noin 30-50 prosenttia. Tämän vuoksi toimenpide tehdään usein kahdesti, jotta päästään täydelliseen tulokseen.

Tavallisimpia alueita kasvojen rasvansiirrolle ovat silmien ympäristö (periorbitaalialue), ohimokuopat, poskipäät, alaluomet, leuan kärki, huulet ja yksittäiset syvät juosteet. Lopputuloksena ovat pyöreämpi muoto erityisesti yläkasvoilla, sileämpi iho ja tasoittuneet rypyt. Alaluomien tummat varjot pienenevät. Huulien täyteläisyys lisääntyy.

Kenelle kasvojen rasvansiirto?

  • poskipäät ovat menettäneet pyöreän muotonsa
  • alaluomissa on tummat varjot, mutta alaluomileikkaus ei ole vielä ajankohtainen
  • silmäkuoppien "tummat varjot" häiritsevät
  • huulet ovat pienentyneet - ohimokuopat ovat syventyneet
  • kasvoilla on yksittäisiä syviä ryppyjä
Mitä kasvojen rasvansiirrossa tapahtuu?

Ennen leikkausta merkitään tussilla rasvaimu-alueen rajat sekä kasvojen alueet, joihin siirto tehdään. Tavallisin rasvan ottopaikka ovat vatsa tai polvitaipeet. Pienestä, noin 2 millimetrin pistoavauksesta, otetaan rasvaimu-kanyylilla rasvaa. Ottokohtaan tulee teippi tai yksi ommel. Injektioneulalla iholle tehdyistä rei’istä ruiskutetaan ohuella kanyylilla rasvaa tarvittaviin kohtiin. Teen leikkauksen tavallisesti sedaatiossa, mikä tarkoittaa että potilas on hereillä, mutta saa voimakkaita suonensisäisiä lääkkeitä. On tavallista, että kasvojen kohotuksen yhteydessä tehdään lisäksi rasvansiirto. Koko kasvojen rasvansiirto kestää noin tunnin. Kasvojen pistokohtiin asetetaan pienet teipit toimenpiteen päätteeksi.
Mitä kasvojen rasvansiirron jälkeen tapahtuu?

Leikkauksen jälkeen puoli-istuvassa asennossa lepäillään noin 3 tuntia. Sen jälkeen voi kotiutua. Kasvojen rasvansiirron jälkeinen kipu on lievää. Jälkitarkastus on kuukauden ja lopputarkastus vuoden kuluttua.

Leikkauksen jälkeen toipilaana menee muutamasta päivästä viikkoon. Tämän jälkeen kevyt liikunta, esimerkiksi kävelylenkit, ovat sallittuja. Kolmen - viiden päivän ajan kasvot ovat erittäin turvoksissa. Mustelmien täydelliseen häviämiseen kuluu yhdestä kahteen viikkoa. Toimistotöihin voi useimmiten palata viikon kuluttua. Raskas, fyysinen työ on mahdollisia kahden viikon kuluttua ja rasittava urheilu kuukauden kuluttua leikkauksesta.
Milaiset ovat kasvojen rasvansiirrosta jäävät arvet?

Kasvojen rasvansiirrosta ei jää näkyviä arpia.