Plasmoneilla molekyylien tarkkuuksiin

22.08.2016

MIPT-plasmonit-rajahteiden-havaitsemisessa-2-300.jpgMoscow Institute of Physics and Technologyn (MIPT) fyysikot ovat havainneet, että grafeeni voisi olla ihanteellinen aine valmistaa plasmonisia rakenteita, jotka kykenevät havaitsemaan räjähteitä, myrkyllisiä kemikaaleja ja muita orgaanisia yhdisteitä, yksittäisen molekyylin perusteella.

Tutkijoita on jo pitkään kiehtonut mahdolliset sovellukset kvasipartikkelilla, joita kutsutaan plasmoniksi eli plasmaoskillaation kvantti. Kiinteissä rakenteissa plasmonit ovat vapaiden elektronien oskillaatiota.

Erityisen kiinnostavia ovat vaikutukset, jotka johtuvat sähkömagneettisten aaltojen pintavuorovaikutusista plasmonien kanssa - yleensä metallien tai puolimetallien yhteydessä, koska niillä on suurempi vapaiden elektronien tiheys. Näiden vaikutuksien valjastamien voi saada aikaan läpimurron erittäin tarkalle elektroniikalle ja optiikalle.

Yksi mahdollisuus, jonka plasmoniikan vaikutukset avaavat, on alle aallonpituisen valon fokusointi, mikä lisää plasmonisten laitteiden herkkyyttä pisteeseen, jossa ne voivat erottaa yksittäisiä molekyylejä. Tällaiset mittaukset ovat mikä tahansa tavanomaisen optisen laitteen saavuttamattomissa.

Valitettavasti plasmoneilla on metalleissa taipumus menettää energiaa joten ne tarvitsevat jatkuvaa herätettä. Tätä ongelmaa pyritään ratkaisemaan mikrorakenteisilla komposiittimateriaaleilla. Lisäksi oli löydettävä numeerinen ratkaisu asiaan liittyviin kvanttimekaniikkaan yhtälöihin.

Tämän seurauksena, tutkijat hahmottivat pintaplasmonia emittoivan diodin (SPED) ja laserin nanoplasmonisen vastineen (spaserin) toimintaa, kun näihin rakenteisiin liittyy grafeenikerros. Grafeenispaser voitaisiin jopa suunnitella käytettäväksi kompaktina spektrin mittalaitteena, jolla voidaan havaita jopa yksittäinen molekyyli jotain ainetta.

Tällaiset anturirakenteet voisivat havaita orgaanisia molekyyleja. Toiminta perustuisi molekyyleille ominaisiin värähtelysiirtymiin, kun valo emittoituu tai absorboituu keskipitkällä infrapuna-alueella, joka on tarkalleen se missä grafeenipohjainen spaser toimii, toteavat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.
07.05.2024Uusia kehitysnäkymiä kvanttitietotekniikalle
06.05.2024Mikrobeja torjuva kuparipinta kosketusnäytöille?
04.05.2024Kuinka valo voi höyrystää vettä ilman lämpöä
03.05.2024Puolijohdemateriaalista paljastuu "yllättävä" piilotoiminta
02.05.2024Äänivärähtelyihin perustuva kvanttimuisti
01.05.2024Joustava ja tehokas DC-muunnin kestävän energian mikroverkkoihin
30.04.2024Valo reagoi magneettikenttään kuin elektroni
29.04.2024Valoa tehokkaammin ja valolla tunnustellen
27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla
26.04.2024Uudenlaisia kondensaattoreita ja keloja

Siirry arkistoon »