Kohti trionipohjaisia optisia laitteita

30.05.2023

Pohang-trioneja-aaltoputkessa-450-t.jpgPohangin tiede- ja teknologiayliopiston tiimi on onnistunut hallitsemaan trioneja dynaamisesti aaltoputken avulla.

Kyseessä on läpimurto kohti vallankumouksellisen optisen viestintäteknologian kehittämistä.

Professori Kyoung-Duck Parkin ja Ph.D:n Hyeongwoo Leen johtama tutkijaryhmä on onnistunut tuottamaan erittäin puhtaita trioneja käyttämällä nanomittakaavan plasmonista aaltojohtoa ja hallitsemalla paikkaa, jossa hiukkaset syntyivät.

Elektronin ja aukon sidos eksitoni muodostu kun valo kohdistetaan puolijohdemateriaaliin. Yhden elektronin lisääminen sähköisesti neutraaliin eksitoniin muodostaa trionin.

Vaikka molempia hiukkasia käytetään seuraavan sukupolven optisten viestintälaitteiden ja aurinkokennojen valmistukseen, trionit tarjoavat enemmän etuja eksitoneihin verrattuna. Ne sopivat paremmin käytännön laitesovelluksiin, koska ne ovat sähkökentällä hallittavissa ja niiden sidosenergia on heikompi.

Ryhmä käytti trionien luomiseen "nanomittakaavan plasmonista aaltoputkea", jonka raon leveys oli noin 200 nm. Aaltoputki auttaa muuttamaan valon "plasmoneiksi", kollektiivisten elektronien värähtelyjen ilmiöksi. Se myös rajoittaa voimakkaasti plasmonit tilaan, joka on pienempi kuin valon aallonpituus kuljettaakseen ne haluttuun paikkaan.

Tiimi hallitsi onnistuneesti myös trionien luomispaikkaa ohjaamalla plasmoneja tilassa adaptiivisen optiikan ja nano-optiikan yhdistelmällä. Näin tutkijat pystyivät tuottamaan sekä plasmoneja että trioneja haluttuun kohtaan.

Tämä tutkimus on merkittävä siinä mielessä, että käytettiin valoa sähkön sijaan. Valon kulkema kulkureitti auttoi löytämään ratkaisun optisten laitteiden kehittämiseen.

Tutkimustulosten odotetaan edistävän suuresti trionipohjaisten optisten laitteiden tehokasta ohjausta ja erittäin tehokkaiden laitteiden kehittämistä energian optiseen muuntamiseen.

Hyeongwoo Lee, paperin ensimmäinen kirjoittaja, sanoo: "Mielestäni tutkimus määritti uuden fyysisen konseptin, jolla voidaan luoda ja hallita trioneja nanomittojen tiloissa. Tulosten perusteella hahmotan laaja-alaista informaatio- ja viestintäteknologioiden tutkimusta puolijohdehiukkasten parissa."

Työmme tarjoaa alustan eksitonisten kvasihiukkasten tehokkaalle hyödyntämiselle trionien muodossa ympäristöolosuhteissa, mikä mahdollistaa tehokkaan valokonversion.

Aiheesta aiemmin:

Uusia ominaisuuksia moiré-superhiloissa

Uutta valoa 2D-nanolasereista

24.04.2024Akku ja superkonkka yhteen soppii
23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan
22.04.2024Kvanttimateriaali lupaa uutta puhtia aurinkokennoille
21.04.2024Läpimurto lupaa turvallista kvanttilaskentaa kotona
20.04.2024Yksi atomikerros kultaa ja molekyylikorjaaja
19.04.2024Uusia ja yllättäviä topologiota
18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle
17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat
16.04.2024E-nenälle ihmisen tasoinen hajuaisti
15.04.2024Valo valtaa alaa magnetismissa

Siirry arkistoon »