Yön aikainen aurinkokennotekniikka

13.06.2022

UNSW-lamposateily-diodi-260-t.jpgUNSW Sydneyn tutkijat ovat tehneet läpimurron uusiutuvan energian teknologiassa tuottamalla sähköä infrapuna-alueen termisellä diodilla.

UNSW:n Photovoltaic and Renewable Energy Engineeringin koulun tiimi tuotti sähköä infrapunavalona säteilytetystä lämmöstä samalla tavalla kuin maa jäähtyy säteilemällä avaruuteen yöllä.

Lämpösäteilydiodia ja sen materiaaleja, joita käytetään muun muassa yönäkölaseissa, käytettiin tehon tuottamiseen infrapunavalon säteilystä.

Vaikka tässä vaiheessa tuotetun sähkön määrä on hyvin pieni – noin 100 000 kertaa vähemmän kuin aurinkopaneelin tuottaman sähkön – tutkijat uskovat, että tulosta voidaan parantaa tulevaisuudessa.

"Olemme tehneet yksiselitteisen esittelyn lämpösäteilydiodin sähkötehosta", sanoi ryhmän johtaja, apulaisprofessori Ned Ekins-Daukes .

Ekins-Daukes sanoo, että prosessissa hyödynnetään viime kädessä edelleen aurinkoenergiaa, joka osuu Maahan päivän aikana auringonvalon muodossa ja lämmittää planeettaa. Yöllä tämä sama energia säteilee takaisin ulkoavaruuden valtavaan, kylmään tyhjyyteen infrapunavalon muodossa, ja lämpösäteilydiodin on nyt todistettu pystyvän tuottamaan sähköä hyödyntämällä tätä prosessia.

"Samalla tavalla kuin aurinkokenno voi tuottaa sähköä absorboimalla erittäin kuuman auringon emittoimaa auringonvaloa, lämpösäteilydiodi tuottaa sähköä emittoimalla infrapunavaloa kylmempään ympäristöön. Molemmissa tapauksissa lämpötilaero antaa meille mahdollisuuden tuottaa sähköä.

UNSW-tiimin läpimurto on jännittävä vahvistus aiemmin teoreettiselle prosessille ja se on ensimmäinen askel erikoistuneiden ja paljon tehokkaampien laitteiden valmistamisessa, jotka voisivat jonain päivänä kaapata energiaa paljon suuremmassa mittakaavassa. Tutkimusryhmä uskoo, että uudella tekniikalla voisi olla monia käyttötarkoituksia tulevaisuudessa, koska se auttaisi tuottamaan sähköä tavoilla, jotka eivät tällä hetkellä ole mahdollisia.

"Tällä hetkellä demonstraatio tämän lämpösäteilydiodin kanssa on suhteellisen pienitehoinen. Yksi haasteista oli sen havaitseminen. Mutta teoria sanoo, että tämä tekniikka voi lopulta tuottaa noin 1/10 aurinkokennon tehosta", A/Prof. Ekins-Daukes toteaa toiveikkaasti, sillä tekniikka olisi myös teollistettavissa nopeasti.

Aiheesta aiemmin:

Monipuolistuvaa energiankeruuta

Pientä tehonkeruuta kellon ympäri

17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat
16.04.2024E-nenälle ihmisen tasoinen hajuaisti
15.04.2024Valo valtaa alaa magnetismissa
13.04.2024Nanorakenteilla energiaa haihtuvasta vedestä
12.04.2024Bolometrit kubitteja mittaamaan
11.04.2024Kudottavia ohuita puolijohdekuituja
10.04.20242D-antenni tehostaa hiilinanoputkien valontuottoa
09.04.2024Lisää tiedonsiirtokapasiteettia langattomaan viestintään
08.04.2024Korkealaatuisia mikroaaltosignaaleja fotonisirulta
05.04.2024Kahden konstin grafeeni

Siirry arkistoon »