Välikysymyskeskustelusta

Share |

Tiistai 8.2.2011 klo 16.01


Eduskunnassa käytiin tänään voimakastunteinen keskustelu opposition jättämästä välikysymyksestä tuloerojen kasvusta ja verotuksen muuttamisesta oikeudenmukaisemmaksi. Tuloerojen kasvu onkin vakava asia, ja köyhyyden poistamiseksi tulee tehdä lisää toimenpiteitä. Työ on parasta sosiaaliturvaa. Me haluamme edistää työllistymistä, työn tekemisen mahdollisuuksia ja auttaa heikoimmassa asemassa olevia.

 

Tilastokeskuksen tutkimukset osoittavat tuloerojen supistumisen alkaneen vuonna 2008 ja supistuminen jatkui myös vuonna 2009. Kaikista hyvätuloisimpien tulot ovat laskussa, kun taas muissa tulokymmenyksissä tulot ovat nousseet.

 

Tuloeroja tasaamassa ovat olleet monet tekijät. Suomen läpikäymä lama on yksi merkittävä tekijä. Sen lisäksi hallitus on onnistunut veroratkaisuillaan parantamaan etenkin pienituloisten taloudellista asemaa. Myös perusetuuksien, kuten lapsilisän sitominen indeksiin, opintotukeen tehdyt korotukset sekä perusturvaan tehdyt parannukset, kuten takuueläkkeen voimaantulo maaliskuun alusta alkaen auttavat erityisesti pienituloisia. Ruokaostokset vievät pienituloisilta suuren osan tuloista, joten ruoan arvonlisäveron alennuskin auttaa suoraan varsinkin heitä.  

 

Vanhasen II hallitus kevensi työtulojen verotusta noin kahdella miljardilla eurolla, ja kevennys on näkynyt kaikilla tulotasoilla tasaisesti. Opposition uhkakuva Suomen liukumisesta kohti tasaverotusta on liioittelua maassa, jossa tuloverotus on vahvasti progressiivinen. Kunnallisverotuksessakin on käytössä ansiotulovähennys etenkin pienten ansiotulojen suojaamiseksi liian suurelta verotukselta.  

 

Hyvä Suomi. Oikeaan suuntaan olemme menossa. Tuloerojen kaventamiseen täytyy kiinnittää huomio myös ensi vaalikaudella, jotta oikea suunta säilyy.  


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini