Pääluottamusmies - muurinaukossa?

Tiistai 28.11.2017 klo 19.30 - Maiju Tapiolinna


Eräs ystävä pyysi minua perustelemaan sen, miksi minä haluan pääluottamusmieheksi. Pohdin sopivaa kielikuvaa ja sitten mieleeni välähti ajatus siitä, että pääluottamusmies seisoo muurin aukossa.

Aikoinaan, kun linnoitettuja kaupunkeja piiritettiin, pyrki piirittäjä rikkomaan muurit jostain paikasta, että voisi rynnätä kaupunkiin avuttomien siviilien kimppuun. Kun muuri oli rikottu, seurasi totuuden hetki. Puolustajan oli tultava hyökkääjää vastaan tähän muurinaukkoon. Siihen ei mahtunut montaa, vaan ainoastaan yksi, jonka tukena sitten muut seisoivat. Tämän yhden rohkean oli otettava vastaan yksitellen hyökkäävä vihollinen, seisottava muiden kilpenä ja suojana.

Pääluottamusmiehen tehtävä on tällainen. Kun sopimukset murenevat ja toinen osapuoli ei enää kunnioita työntekijää, on pääluottamusmiehen pystyttävä puolustamaan omiaan. Se on hänen tärkein tehtävänsä. On tietenkin osattava neuvotella, ymmärrettävä vastapuolta ja pyrittävä ratkaisuihin, mutta pääluottamusmies on se lopullinen ankkuri, johon tämä ay-järjestelmä nojaa, niin ettei yksityinen työntekijä jää yksin.

Se ”muurilla seisoja” ei peräydy, ei pelkää, ei vapise eikä tingi perusasioista. Niistä tärkeimmistä periaatteista ei anneta periksi. Kun ajat kovenevat ja sopimukset romahtavat – silloin tarvitaan muurin aukolla seisojaa. Minä haluan olla juuri se henkilö. Sinun puolustajasi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini