Työtä vieroksuva hampuusi vai ideologinen ajattelija

Maanantai 16.10.2017 klo 12.21 - Maiju Tapiolinna


Ensireaktioni ideologiseen työttömään Ossi Nymaniin oli, että hän on hampuusi työn vieroksuja, joka elelee vain muiden rahoilla ja nauttii yhteiskunnan maksamasta pitkäkestoisesta lomasta. Helsingin Sanomien kirjoituksen kautta muodostui väkisinkin kuva loisesta, joka kehtaa vielä vaatia kansalaispalkkaa. Käsitykseni Ossi Nymanista muuttui kuitenkin radikaalisti katsottuani hänen haastattelun  Aamu-TV:stä. 

Negatiivisen ensireaktion jälkeen jäin kuitenkin pohtimaan samaa, minkä Nyman Aamu-TV:n haastattelussa sanoi. Maassamme on noin 200 000 työtöntä ja 36 000 vapaata työpaikkaa. Jonkun on oltava työtön joka tapauksessa. Miksi sitä ei voisi olla myös vapaaehtoisesti? On toki työtä, jota ei edes haluta tehdä, mutta jätän sen nyt huomiotta, koska se ei ole olennaista.

Periaatteessa yhteiskuntamme ei tapa ketään nälkään, eikä kenenkään pitäisi olla asunnoton. Tiedämme kuitenkin, että maassamme on lukemattomia täydellisessä köyhyydessä ja asunnottomuudessa eläviä kansalaisia. Kaikki heistä eivät ole ideolgisesti työttömiä, eikä työttömyys ole ollut heille edes oma valinta. Turha kerrata, miten työpaikat ovat kadonneet halvan työvoiman maihin jne. Totuus on kuitenkin se, että jokaisen suomalaisen pitäisi saada elää ihmisarvoista elämää.

Kansalaispalkka ei ehkä kuitenkaan ole se huonoin idea. Erilaisten tukien maksaminen ilman työtä eläville tulee kalliiksi. Tukien hakuprosessiin tarvitaan ohjausta sekä käsittelyyn ja maksatukseen lukuisia henkilötyövuosia valtakunnan tasolla. Väittäisin, että kansalaispalkka saattaisi tulla yhteiskunnalle jopa edullisemmaksi kuin nykyinen tukiviidakkojärjestelmä.

Mikään tukimuoto ei ole aukoton ja aina on niitä, jotka eivät osaa rahaa käsitellä, vaikka sitä kottikärryillä syydettäisiin ovesta sisälle. Mielenkiintoista olisi myös nähdä, poistaisiko kansalaispalkka AY-liikkeiden käärimät miljoonat vuokra-asuntojen osinkotuotoista? Ja mitä muita yhteiskunnallisia vaikutuksia sillä saataisiin.

Ossi Nyman on selkeästi ideologinen ajattelija ja nero. Voisiko parempaa mainoskampanjaa saada painotuoreelle kirjalleen. Veikkaan, että Ossin kirja tulee olemaan yksi myydyimmistä esikoisteoksista vuosiin. Hän on kirjailija, eikä koe itseään työttömäksi. Kirjansa myyntituotoista hän myös maksaa veroa ja osallistuu näin osaltaan yhteiskuntatalkoisiin.

Avainsanat: #ossinyman, #hampuusi, #ideologinenajattelija


Kommentit

16.10.2017 20.25  tony sorada

Upea kirjoitus eri näkö kulmasta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini