Asunto pois perintöverotuksen piiristä

Keskiviikko 21.3.2018 - Leena Meri


Kansalaisaloite perintö- ja lahjaveron poistamisesta on saavuttanut 50 000 allekirjoittajan rajan ja etenee näin ollen eduskunnan käsittelyyn.

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka ei kannata aloitetta vaan suorastaan ylistää kyseisiä veroja. Hän toteaa, että perintö- ja lahjavero on markkinatalouden paras vero ja sanoo perintöveron poiston hyödyttävän lähinnä vain varakkaimpia.

Itse hämmästelen Harakan näkemyksiä, ne ovat aivan käsittämätöntä verotuksen ylistystä. Ensinnäkin perintövero koskee kipeimmin nimenomaan aivan tavallista suomalaista duunaria ja yrittäjää eikä vain jotain varakasta marginaalia. Kyse on useimmiten ihmisten kodeista ja mökeistä eikä mistään miljoonaomaisuuksista.

Moni esimerkiksi menettää puolisonsa nuorena ja jää alaikäisten lasten kanssa ilman toista vanhempaa. Vaikka veroja ei tulisi maksettavaksi vähennysten vuoksi paljon, niin siinä tilanteessa ei enää veroja kaipaa maksettavaksi alaikäisten lasten osuudesta.

Myöskään lesken hallitessa kuolinpesää jakamattomana, ei ole järkevää verottaa ihmisiä, jotka eivät saa omaisuutta ehkä vuosiin todellisuudessa haltuunsa. Moni joutuu esimerkiksi myymään kotipaikkansa tai ottamaan velkaa, jotta voi kuitata velkansa verokarhulle. 

Verotus kaipaa uudistusta erityisesti lesken ja lasten aseman parantamiseksi sekä lesken hallinta-ajan rauhoittamiseksi verotukselta. Perittävän asunto voitaisiin rajata kokonaan pois perintöveron alaisuudesta. Olen työskennellyt näiden asioiden parissa vuosia ja nähnyt, miten kohtuuttomia tilanteita nykyinen laki aiheuttaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini