Säännöllisiä rikostaustan tarkastuksia lasten kanssa työskenteleville

Torstai 12.1.2017 klo 11.36 - Tiedotusvälineille 12.1.2017 Julkaisuvapaa


Tampereen kaupungissa yksityisen päiväkodin toiminnassa tapahtuneet ongelmat osoittavat, ettei valvonta ole riittävää itse toiminnan aikana. ” Nuhteettomuustavoite ja lapsen etu edellyttäisi lasten kanssa toimivilta säännönmukaista rikostaustan tarkastusta riippumatta siitä onko kyseessä vapaaehtoistyö, työ- tai virkasuhde tai palveluntuottaja”, toteaa Leena Meri.

Leena Meri on tehnyt asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän edellyttää kaikilta lasten kanssa toimivilta säännöllistä rikostaustan tarkastusta. Kirjallinen kysymys ohessa.

 

KIRJALLINEN KYSYMYS

lasten kanssa työskentelevien rikostaustan tutkiminen

Eduskunnan puhemiehelle

 Tampereen kaupunki aikoo siirtää lapset pois yksityisestä päiväkodista, jonka yrittäjä sai tuomion sukupuolisiveellisyyttä loukkaavien lasta esittävän kuvamateriaalin hallussapidosta vuonna 2010.  Kaupunki on antanut päiväkodin jatkaa toimintaansa senkin jälkeen, kun yrittäjän rikostuomio tuli tietoon vuonna 2011. Yrittäjältä oli edellytetty erilaisia toimia. Hän oli sitoutunut siihen, ettei toimi lasten kanssa yksin ja asiasta tehtiin sopimus. Käytännössä asiaa ei ole kuitenkaan valvottu säännöllisesti. Asiasta vastaavat ihmiset ovat vaihtuneet sekä aluehallintovirastossa että kaupungilla, ja asiaa on selvitelty kaupungin asiakirjojen perusteella. Joulukuussa tehdyllä valvontakäynnillä huomattiin kuitenkin, ettei sopimusta ole noudatettu ja sakot saanut yrittäjä on työskennellyt lasten kanssa, myös yksin.


Tällä hetkellä yksityinen päiväkotitoiminta ei ole luvanvaraista vaan ilmoituksenvaraista toimintaa.  Jos palveluntuottaja itse toimii lapsiryhmässä, täytyy rikosrekisteriote toimittaa kunnan viranomaiselle. Mutta jos yrittäjä ei itse toimi lapsiryhmässä, sitä ei vaadita. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastajan mukaan tällaisen tuomion saanut henkilö ei voi missään tapauksessa toimia lasten kanssa, päiväkotitoiminnassa myös palveluntuottajan pitäisi olla täysin nuhteeton.

Edellä mainittu nuhteettomuustavoite ja lapsen etu edellyttäisi lasten kanssa toimivilta säännönmukaista rikostaustan tarkastusta riippumatta siitä onko kyseessä vapaaehtoistyö, työ- tai virkasuhde tai palveluntuottaja.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

mihin toimiin asianomainen ministeri aikoo ryhtyä, jotta Tampereen kaltainen tilanne ei toistu ja että lasten kanssa toimiville tehdään säännönmukaista rikostaustan tarkastusta riippumatta siitä onko kyseessä vapaaehtoistyö, työ- tai virkasuhde tai palveluntuottaja.

 

Helsingissä 12.1.2017

Leena Meri /ps

1 kommentti .