Ruunaus tallilla

Tallilla tehtävää ruunausta harkitessa tulee omistajan tiedostaa suurempitöinen jälkihoito klinikkaruunaukseen verrattuna. Tallilla hygieniataso ei ole yhtä hyvä kuin klinikan leikkaussalissa, joten kivespussin ihon haavat jätetään paranemaan avoimena. Tämä tarkoittaa päivittäistä huuhtelua noin kahden viikon ajan. Lisäksi kotiruunauksen yhteydessä hevoselle aloitetaan antibioottikuuri, joka tyypillisesti kestää viisi päivää. Pääsääntöisesti käytetään penisilliiniä, joka pistetään lihakseen kahdesti päivässä. Kuten klinikkaruunauksessakin, hevonen saa kivunhoitoon tulehduskipulääkettä, joka annetaan suun kautta.

Kotona ruunaus tehdään useinmiten rauhoitetulle, seisovalle hevoselle paikallispuudutuksessa. Joissan tapauksissa, kuten pienten ponien kohdalla, voidaan päätyä tekemään ruunaus kaadettuna yleisanestesiassa. Tällöin ruunaus tehdään paikassa, jossa hevosen kaato ja herääminen tapahtuvat mahdollisimman turvallisesti. Usein tämä tarkoittaa työskentelyä nurmikolla tai laitumella, mutta myös iso ja hyvin kuivitettu karsina käy.

Poistetuissa kiveksissä on huomattava määrä puudutetta. Kivekset tulee hävittää niin, etteivät koti- tai luonnoneläimet pääse niihin käsiksi.

Ruunaukseen valmistautuminen

Paikka

  • Usein ruunauspaikaksi valitaan pesupaikka, mutta tämä ei ole välttämätöntä
  • Ruunauspaikan tulee olla siisti ja rauhallinen, eikä pohja saa olla hevoselle liukas
  • Talviaikaan paikan tulee olla lämmitettävissä, sillä pakkasella lääkkeet, vesi ja instrumentit jäätyvät
  • Jos paikka ei ole viemäröity, voi nesteiden imeyttämiseen varata hieman kuiviketta
  • Hyvä puhdistettavuus tekee jälkisiivouksesta helpompaa

Hevonen

  • Hevosen tulee olla puhdas
    • Huolellinen harjaus on yleensä riittävä, muista myös sisäreidet
    • Jos hevonen on tarvetta pestä, kannattaa se tehdä viimeistään edellisenä päivänä

Karsina

  • Varaa hevoselle ruunauksen jälkeen puhdas karsina, jossa ei ole rehuja
  • Olki on hyvä kuivike ruunauksen jälkeen. Rauhoitettuna hevonen ei kuitenkaan saa päästä syömään sitä ruokatorventukosriskin vuoksi

Tarvikkeet

  • Puhdasta, lämmintä vettä
    • Juokseva vesi letkusta, jos sellainen on käytettävissä
    • Tarvittaessa puhdas sanko ja kauha
  • Pöytätaso instrumenteille ja tarvikkeille
    • Jos tallilla ei ole sopivaa pöytää, käy esim. puutarhapöytä tai penkki
  • Puhtaita pyyhkeitä ja/tai talouspaperia
  • Puhdas pinteli häntää
  • Saavi, pussi tms. roskille

Ruunauksen riskit ja komplikaatiot

Ruunaus on useimmalle ruunalle niiden elämän ison operaatio, johon liittyy myös riskejä. Klinikalla ruunattaessa osa riskeistä liittyy hevosen kaatoon ja nousemiseen. Kotona ruunattaessa merkittävä ero on huomattavasti heikompi hygieniataso ja siitä johtuva leikkaushaavojen auki jättäminen ja tulehdusriski. Jos hevosella havaitaan mitä tahansa normaalista poikkeavaa ruunauksen jälkeen, tulee olla yhteydessä hoitavaan eläinlääkäriin/klinikkaan.

Lievä turvotus leikkausalueella on tavallista, eikä vaadi toimenpiteitä. Jos kudosnestettä kertyy runsaasti haavaonteloon, puhutaan seroomasta joka on riski tulehdukselle. Usein leikkaushaavojen huuhtelu viileällä vedellä auttaa, mutta tarvittaessa tulee olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Koska tallilla ruunattaessa ihon viillot jäävät avonaisiksi, vuotavat haavat käytännössä aina hieman. Tipoittainen ja vähäinen verenvuoto ei vaadi toimenpitetä. Jos verenvuoto on runsasta, tulee olla yhteydessä eläinlääkäriin. Massiivinen verenvuoto voi olla henkeä uhkaava tila. Pyrin minimoimaan merkittävien verenvuotojen riskiä puristamalla siemennuorat ja verisuonet kahdesta kohtaa, sekä ligatoimalla ne.

Tulehdusriskiä pyrin tallilla ruunattaessa hallitsemaan mm. aloittamalla antibiootin ennen leikkausviiltoa ja jatkamalla sitä ruunauksen jälkeen. Haavojen huuhtelulla ruunauksen jälkeen on merkittävä vaikutus tulehdusriskin hallinnassa, sillä haavaonteloon kertyneet kudosnesteet ja verihyytymät ovat hyviä kasvualustoja bakteereille. Jos leikkaushaavojen huuhtelu ei onnistu suunnitelmien mukaan, kannattaa eläinlääkäriin olla yhteydessä mahdollisimman pian. Tarvittaessa huuhtelua voidaan helpottaa suun kautta annettavalla rauhoitteella. Jos tulehduksen merkkejä (kuume, apaattisuus, syömättömyys, märkäerite haavasta…) havaitaan, tulee eläinlääkäriin olla yhteydessä. Tulehdus voi levitä vatsaonteloon ja olla henkeä uhkaava, tai vaatia siemennuoran jäänteen kirurgiaa klinikalla.

Koska tallilla ruunattaessa haavat jätetään avoimiksi, on vatsaonteloon yhteys, mikä mahdollistaa suolien tyräytymisen ulos leikkaushaavasta. Tämä on hevosen henkeä uhkaava komplikaatio. Riskiä voidaan arvioida nivusaukkojen koon perusteella ennen ruunausta. Isot nivusaukot ovat riski, mutta tyräytyminen on mahdollista myös normaalikokoisista nivusaukoista. Rajut liikkeet ja kaadetun hevosen raju nouseminen ovat merkittäviä riskitekijöitä tyräytymiselle. Noin vuorokauden kuluttua ruunauksesta turvotus leikkausalueelle on niin runsasta, että tämän pitäisi estää suolien tyräytyminen.