Pihabongauksen 2018 yllättäjä järripeippo

Viikonloppuna 27.-28.1. tarkkailtiin jälleen talvilintuja koko maassa BirdLife Suomen järjestämässä Pihabongauksessa. Keski- ja Pohjois-Uudellamaalla tapahtumaan osallistuttiin aktiivisesti, tuloksia on ilmoitettu jo lähes 500 pihalta.

Tämän talven ilmiö ovat talvehtimaan jääneet järripeipot ja peipot, joita havaittiin ennätysmäärä. Apuksen alueella järripeippoja ilmoitettiin pihoilta peräti 450 yksilöä ja laji havaittiin joka kuudennella pihalla. Normaalitalvina järripeippo on harvinaisuus ja havaintoja on tehty alle kymmenestä yksilöstä. Peippojakin ilmoitettiin vajaa sata yksilöä. Peipot ovat jääneet Suomeen talvehtimaan leudon syksyn ja puimatta jääneen viljan houkuttelemana.

Runsaita olivat tänä vuonna myös tikli ja urpiainen. Urpiaisten määrä vaihtelee vuosittain hurjasti, joinakin vuosina ne ovat lähes kateissa ja nyt jälleen runsaslukuisena paikalla. Urpiainen oli Pihabongauksessa toiseksi runsain laji heti talitiaisen jälkeen. Tiklien määrä sen sijaan näyttää kasvavan vuosi vuodelta.

Yleisimpien lajien osalta ei tapahtunut muutoksia. Lähes joka pihalla havaittiin talitiainen ja seuraavaksi yleisimpiä olivat sinitiainen, mustarastas ja harakka.

Harvinaisemmista lajeista ilmoitettiin Keski- ja Pohjois-Uudellamaalla Pihabongauksessa mm. kolme pähkinänakkelia sekä muutama tundraurpiainen, varpuspöllö ja hiiripöllö.

Omia pihabongaushavaintoja voi ilmoittaa BirdLifelle perjantaihin 2.2. saakka osoitteessa www.pihabongaus.fi.

2017 Pihabongauksessa lähes 600 pihaa Apuksen alueella

Pihabongaus-tapahtuma järjestettiin jälleen tammikuun viimeisenä viikonloppuna 28.1.-29.1.2017. Apuksen alueella tapahtumaan osallistuttiin 588 pihalla. Viikonlopun aikana Apuksen havaintokantaan tallennettiin yli 4500 havaintoa. Lajeja havaittiin viikonlopun aikana peräti 59!

Kuluva lintutalvi on monessa suhteessa aika tavanomainen, suuria määriä vaelluslintuja tai poikkeuksellisia talvehtijoita ei tänä talvena ole katseltavana. Pihabongauksen yleisimmät 10 lajia ovatkin hyvin perinteisiä talvilintujamme. Jos Apuksen tuloksia vertaa koko maan tuloksiin voi nopeasti tehdä muutaman mielenkiintoisen havainnon:
  • mustarastas oli meillä 4. yleisin laji, kun koko maassa se on vasta 8. yleisin. Tämä osoittaa hyvin sen, että lajia talvehtii selvästi eniten täällä aivan etelässä.
  • Suomi on metsäinen maa ja lintuja tarkkaillaan paljon myös taajamien ulkopuolella. Tästä kertoo ero hömötiaisen ja käpytikan runsaudessa. Valtakunnassa hömö oli sijalla 5 ja tikka sijalla 4, meillä vasta sijoilla 13 ja 9
Harvinaisemmista linnuista esim. järripeippo ilmoitettiin kahdelta pihalta, punarinta noin kymmeneltä ja pähkinänakkeli, valkoselkätikka sekä turkinkyyhky yhdeltä pihalta.

Taulukko: Apuksen yleisimmät talvilinnut 2017 Pihabongauksessa

PIHOJA YHTEENSÄ         588
Talitiainen                         564 pihalla
Sinitiainen                        493
Mustarastas                     398
Harakka                           351
Pikkuvarpunen                  252
Viherpeippo                      230
Varis                                230
Keltasirkku                       223
Käpytikka                         194
Punatulkku                       187    

Mika Asikainen  

2016 Pihabongaus: vähän lintuja, paljon valkoselkätikkoja

Jo yhdestoista BirdLife Suomen Pihabongaus-tapahtuma järjestettiin tammikuun viimeisenä viikonloppuna 30.-31.1. Apuksen alueella lintuja tarkkailtiin tänä vuonna yhteensä 449 pihalla 661 silmäparin voimin kaksijakoisessa säässä. Lauantaina tapahtumaa säesti puuskainen tuuli, mutta sunnuntaina oli tyynempää. Tänä vuonna Pihabongauksessa havaittiin ennätysvähän lintuja koko Suomen mittakaavassa. Tätä selittänevät viime kesän heikko varpuslintujen poikastuotto, huono pihlajanmarjasato sekä viikonlopuksi osunut leuto sää.  

Apuksen alueella havaintoja kertyi 30 yleisimmästä lajista lähes 14,000 yksilöstä. Runsain laji oli edellisvuosien tapaan talitiainen, joka havaittiin lähes kaikilta pihoilta. Sinitiainen oli edelleen toiseksi eniten havaittu laji, mutta tänä vuonna harakka nappasi kolmossijan jättäen taakseen mustarastaan, joita pihlajanmarjojen vähyydestä huolimatta on jäänyt kuitenkin suhteellisen runsaasti talvehtimaan. Muut marjalinnut loistivat poissaolollaan toisin kuin vuosi sitten.  

Viime vuoden ennätyksellisen valkoselkätikkavaelluksen tuomia lintuja havaittiin Apuksen alueella kolme yksilöä kolmella pihalla, ja koko Suomen Pihabongauslajien joukossa valkoselkätikka oli niitä harvoja lajeja, joiden havaintomäärä nousi edellisistä vuosista. Valkoselkätikkoja ilmoitettiin koko Suomesta huimat 97 yksilöä. Muuten tikkojen vaellus ei näkynyt yleisempien tikkalajien määrässä. Apuksen alueella pihabongaajia ilahdutti valkoselkätikkojen lisäksi pähkinänakkeli, josta havaintoja kertyi kolmelta pihalta.  

Kiitokset kaikille Pihabongaukseen osallistuneille ja havaintoja lähettäneille!

Pihabongaus-tapahtuma Järvenpäässä 31.1.2016

Apuksen järjestämässä Pihabongaus-tapahtumassa Järvenpään Huilin edustalla havaittiin kahdessa tunnin sessiossa yhteensä 14 lajia. Tapahtumassa vieraili mukavasti väkeä, ja mukana olivat myös luontokerho Joukhaisen lapset.

Teksti: Noora Andersson
Kuvat: Mika Asikainen

Kuvateksti

Tuloksia 2015 Pihabongauksesta

Marjalinnut Pihabongauksen herkkuna  

Tali- ja sinitiainen olivat totutusti yleisimmin havaitut linnut viime viikonloppuna järjestetyssä Pihabongauksessa Keski- ja Pohjois-Uudellamaalla.  Talitiainen havaittiin lähes jokaisella pihalla yhteensä yli 3300 linnun voimin. Tämä oli puolet enemmän kuin toiseksi sijoittuneen sinitiaisen määrä.  

Kolmanneksi sijoittunut mustarastas yllätti runsaudellaan. Niitä havaittiin joka toisella pihalla ja peräti yli 1100 yksilöä. Määrä on erittäin poikkeuksellinen, sillä viime vuonna määrä oli puolet pienempi ja sitäkin pidettiin jo erittäin runsaana. Osa mustarastaista muuttaa talveksi maamme rajojen ulkopuolelle, mutta nyt leuto talvi ja hyvä pihlajanmarjatilanne ovat yllyttäneet niitä jäämään sankoin joukoin pihojen tuntumaan.  

Sama laulu on myös muilla talven marjalinnuilla: räkättirastaita havaittiin yli tuhat ja tilhiä lähes 2000. Viime talven Pihabongauksessa havaittiin vain muutamia tilhiä ja räkättejä. Räkättirastaiden määrä vähenee talven edetessä, sillä pihlajanmarjojen loppuessa ne matkaavat lounaaseen eikä pohjoisesta tule täydennystä toisin kuin tilhellä. Nämä pohjoisessa pesivät töyhtöpäät ovat ilonamme vielä jonkin aikaa. Pihlajanmarjojen huvetessa myös musta-aroniat kelpaavat.  

Pihoilla yleisimmin havaittujen lintujen listalla kärkipaikkoja pitivät tutut lajit. Mustarastaan jälkeen neljänneksi sijoittui harakka, mikä havaittiin yli 400 pihalla ja viidenneksi varis 250 pihan tuloksella. Sen sijaan varpusen alamäki jatkuu. Se havaittiin vain 109 pihalla vajaan 600 yksilön voimin, kun edellisenä vuonna 120 pihalla havaittiin noin tuhat yksilöä.  

Yhteensä 565 pihaa ilmoitti havaintojaan Apuksen alueella. Edellisenä vuonna osallistuneita pihoja oli Apuksen alueella 484.  

Kiitos kaikille havaintoja ilmoittaneille. Kuten on helppo huomata, Pihabongauksessa kerätään aidosti merkittävää aineistoa.  

Pihabongaus-tapahtuma 25.1.2015 Järvenpään Rantapuistossa

Apus järjesti Pihabongauksessa yleisötapahtuman Ravintola Huilin terassilla Järvenpään Rantapuistossa. Paikalle tuli runsaasti yleisöä, noin 50 talvilinnuista kiinnostunutta.

Ensimmäisinä paikalla oli lasten luontokerho Joukhainen, joka tuli Rantapuistoon Kaakkolan ruokintapisteeltä, missä he olivat tekemässä omaa Pihabongaustaan.

Runsain laji Rantapuistossa oli räkättirastas, joita lenteli sinne tänne, arviolta yhteensä 150 yksilöä. Myös tilhiä oli liikkeellä joitakin kymmeniä. Kaikki kaupungin peruslinnut näkyivät, mutta muutamia hauskoja yllätyksiäkin koettiin:
  • vanha kanahaukka teki kaksi näyttävää ohilentoa Huilin terassin vierestä.
  • palokärki lepatteli Rantapuiston yli kohti Kaakkolan metsää.
  • yhdelle Tervanokan sinisorsista tuli tuntematon tarve räpättää niin, että ääni kuului Huilille asti
Yhteensä kahden tunnin aikana tehtiin havaintoja kuudestatoista lajista.

Osallistuneiden kesken arvottiin neljä BirdLife Suomen lahjoittamaa lintu-cd:tä. Onnetar Noora nosti seuraavat nimet:
  • Veikko Norrman
  • Jorma Akiola
  • Ulla Saarnio
  • Lasten luontokerho Joukhainen / Tarja Alapassi

CD:t postitetaan voittajille lähipäivinä. Kiitos kaikille osallistujille! Ensi vuonna uudestaan!

2014 Pihabongaus

2014 tulokset Apuksen alueella

Vuoden 2014 Pihabongauksessa havaittiin Apuksen alueella yhteensä 41 lintulajia. Osallistuneita pihoja oli 484 ja keskimääräinen tulos yhdeltä pihalta oli 7 lajia.

Apuksen alueen havainnoista mielenkiintoisimpia olivat mm. kolme ilmoitettua punarintaa, pähkinänakkeli ja kahdelle pihalle näkyneet hiiripöllöt. Merkille pantavaa oli se, että peippo havaittiin vain kolmella paikalla ja järripeippoja kahdella paikalla. Edellisenä vuonnahan molempia peippolajeja oli siellä täällä yhteensä kymmeniä yksilöitä. Vuoden 2013 Pihabongauksen runsain laji urpiainen oli lähes kadoksissa vuonna 2014: havaintoja tuli vain 12 pihalta.

Valtakunnallisiin tuloksiin verrattuna Apuksen alueella korostuvat kaupunkilinnut. Meillä oli suhteellisesti enemmän mm. mustarastaita ja variksia ja vastaavasti muuta maata vähemmän käpytikkoja, närhiä ja hömötiaisia.

Pihabongauksessa 2014 Apuksen alueella havaitut lajit yleisyysjärjestyksessä (=pihamäärä, joilla laji havaittu):
LajiPihatYksilöä
talitiainen4573727
sinitiainen3861871
harakka325895
mustarastas270626
pikkuvarpunen2132226
keltasirkku2113288
varis202690
käpytikka201292
viherpeippo1321033
närhi119232
fasaani117315
varpunen116959
kuusitiainen101204
naakka99897
hömötiainen78219
punatulkku77285
kesykyyhky44224
harmaapäätikka2729
töyhtötiainen2647
varpushaukka2424
tikli1795
korppi1623
pyrstötiainen1586
urpiainen1263
puukiipijä1115
vihervarpunen1051
palokärki88
hippiäinen59
pikkutikka44
räkättirastas47
peippo33
punarinta33
teeri315
hiiripöllö22
järripeippo29
koskikara22
sinisorsa257
pyy11
pähkinänakkeli11
tavi11
tilhi11