Metsäalan ääntä tarvitaan eduskunnassa - yli 45 vuotta yrittäjänä toiminut Pertti Lehtomäki (n:o 44) tuntee kone- ja kuljetusalan haasteet

30.03.2019 17.01

edusk1.jpg

Pertti Lehtomäki Multialta tunnetaan pitkän linjan metsäkoneyrittäjänä ja aktiivisena alan asioiden eteenpäin viejänä. Viime vuosina hän on löytänyt vaikutuskanavan politiikasta. 

(kuva yllä: Koneyrittäjä Pertti Lehtomäki on ehdolla eduskuntavaaleissa huhtikuussa 2019 Suomen Keskustan Keski-Suomen listoilta numerolla 44. Metsäalan ääntä tarvitaan Arkadianmäellä - yli puoluerajojen.)

Pertti Lehtomäki (64) aloitti yrittäjänä heti 18-vuotiaana, suoritettuaan ensin varusmiespalveluksen normaalia aikaisemmin vapaahtoisena.

perttivaali1.jpg- Lähdimme metsäkoneyrittäjiksi veljieni kanssa vuonna 1973, jolloin puunkorjuu alkoi koneellistumaan. Sitä savottaa on jatkettu jo yli 45 vuoden ajan ja toinen polvikin on ollut vahvassa roolissa tekemisessä jo pitkään, kertoo Lehtomäki joka kantaa edelleen perheyhtiössä toimitusjohtajan vastuun.

Lehtomäellä on ollut aina halu vaikuttaa asioihin niin että kehitys menee eteenpäin ja asiat olisi huomenna paremmin kuin eilen tai tänään:

- Yrittäjänä on nähnyt paljon ja huomannut että yksikin ihminen voi saada positiivista muutosta aikaan tekemällä yhdessä muiden kanssa. Positiivinen asenne ja elämänilo ovat voimavaroja joita kannattaa vaalia sekä ehdottomasti jakaa ympärilleen.  

Lehtomäki toimi 2000-luvun alkupuolella 10 vuoden ajan Koneyrittäjien liiton puheenjohtana, mikä antoi kattavan kuvan alan haasteista ja mahdollisuuksista.

- Vaikka yrittäjän arki on kiireistä niin politiikan kautta vaikuttaminen maan asioihin alkoi kiinnostamaan ja niin lupauduin neljä vuotta sitten ehdolle eduskuntavaaleihin Suomen Keskustan Keski-Suomen piiristä. Ensikertalaisena pärjäsin ihan hyvin ja kansanedustajan paikka ei jäänyt kovinkaan kauas, toteaa Lehtomäki

edusk2.jpg

(kuva: Yli 45 vuoden ajan alan yrittäjänä toimineen Pertti Lehtomäen arki kuluu metsäkoneyritystä johtaessa - yleensä lavettiauton ratissa missä on liikkuva toimisto.)

Viime vuodet politiikan näköalapaikalla

Politiikka vei miehen mukanaan ja viimeiset kolme vuotta hän on toiminut Suomen Keskustan Keski-Suomen piirin puheenjohtajana sekä istunut Suomen Keskustan hallituksessa - molepien tehtävien jatkuessa edelleen. Lisäksi Lehtomäki toimii Multian kunnanhallituksen puheenjohtajana kolmatta vuotta ja Multian Osuuspankin hallituksen varapuheenjohtajana hän on toiminut lähes 30 vuoden ajan; nämä tehtävät ovat tuoneet  kunnallistason päätöksenteon sekä yrittämisen todella tutuksi. 

- On ollut etuoikeutettua seurata viime vuodet valtion tekemistä aitiopaikalta sekä myös osaltaan vaikuttaa asioihin aktiivisesti. Pääministeripuolue Keskustaa arvostellaan paljon mutta kun katsoo saavutettuja faktoja niin voidaan todeta että Suomea on laitettu viimeisen hallituksen toimesta todellakin kuntoon mm. talouden tasapainottamisella. Nyt alkaa valtion kivijalka olla kunnossa mihin on hyvä rakentaa tulevaisuutta, Lehtomäki kommentoi.  

perttie3.jpg

Metsäalan ja yrittäjien asioiden ajaja

Pertti Lehtomäki haluaa eduskuntaan ajamaan erityisesti yrittäjien sekä kaikkien metsäalalla työskentelevien asioita - toki myös perheiden, opiskelijoiden, vanhusten ja vähäosaisten elämänlaadun parantaminen ovat Lehtomäelle sydämen asioita.

- Jos jotain on 45-vuoden yrittäjän uralla oppinut niin sen että olemme kaikki samassa veneessä ja meidän tulee pitää huoli toisistamme. PK-yritykset ovat Suomen tärkein voimavara ja suurin työllistäjä eli ne luovat kaikille hyvää. Metsäteollisuudessa on eletty vahvan kasvun ja investointien aikaa, mikä näkyy korjuumäärien nousuna ja sitä kautta kone- ja kuljetusyritysten entistä tärkeämpänä roolina koko yhteiskunnassa, sillä jälleen voidaan sanoa että Suomi elää metsästä. Alan urakointiyritykset ovat pystyneet vastaamaan teollisuuden kasvavaan puun tarpeeseen ja hakkuita pystytään edelleen kasvattamaan nykyisestä ekologisesti. Suomen metsät kasvavat noin 110 miljoonaa kuutiota vuodessa ja tällä hetkellä teollisuuspuun hakkuumäärä on noin 70 miljoonaa kuutiota. Tutkittu asia on se että nuoret kasvavat metsät ovat paljon tehokkaampi hiilinielu kuin iäkkäät metsät. Ja kun harvennukset hoidetaan ajallaan niin tuloksena syntyy maailman parasta tukkipuuta - ensiharvennukset olisikin saatava metsänomistajille verovapaiksi. Suomessa on tällä hetkellä aivan liikaa eli jopa 7 % pinta-alasta kitu- ja joutomaata, mitkä pitäisi saada puuntuottoon ja sitä kautta uusiksi hiilinieluiksi, visioi Lehtomäki.  

Metsäalan tulevaisuus näyttä hyvälle mutta myös haasteita riittää. 

- Yrittäjätasolla todella suuri ongelma on jo nyt ammattitaitoisen työvoiman saanti ja aktiivisten tekijöiden keski-ikä alkaa olla korkea. Valtion tulisi tehdä kaikkensa sen eteen että nuoret löytäisivät hienon alan mikä on koko kansantalouden kannalta erittäin merkittävä. Myös työttömien kouluttaminen alalle saisi olla aktiivisempaa ja valtiolta olisi saatava porkkanoita varsinkin yrityksille, jotka itse kouluttavat alan osaajia, vaatii Lehtomäki.

Maantiekuljetuksissa on yhdistelmien painot ja koot kasvaneet, mutta tienhoito on Lehtomäen mukaan huonossa tilassa:

- Vaikka teillä kulkee entistä isompia yhdistelmiä ja suoritemäärät kasvaa, niin maamme verisuonista päästetään tätä tahtia pahasti rapautumaan. Meillä on käsissä myös vakava siltaongelma, joiden korjauksissa on jääty pahasti jälkeen. Tiestön hoitoon tarvitaan vähintään 300-400 miljoonaa euroa vuodessa jatkuvasti, yli vaalikausien. Näin korjausvelkaa saataisiin kurottua kiinni ja myös metsäteollisuuden kannalta erittäin tärkeä alempiasteinen tieverkosto saataisiin parempaan kuntoon, ilmoittaa Lehtomäki.    

Kasvaneet korjuumäärät sekä yhdistelmäkoot ovat johtaneet metsäalan kone- ja kuljetusyrityksissä entistä kalliimpiin investointeihin. Ja kun kalusto on kovassa käytössä niin vaihtosyklitkin ovat nopeutuneet. 

- Näin ollen kone- ja kuljetusalan yritysten nykyisiin poisto-oikeuksiin ei missään nimessä pidä mennä verottajan tekemään muutoksia, sanoo Lehtomäki.  

Kotimainen puhtaan energian käyttö ylös

Metsäalan tulevaisuudessa kotimainen puhdas energia on todella suuressa roolissa.

- Metsästä saatavan energiapuun hyödyntäminen pitää nostaa aivan uudelle tasolle ja sitä pitää tukea kaikin keinoin. Meidän pitää päästä eroon hiilen poltosta ja muista ilmastoa tuhoavista energiamuodoista, joita hankittaessa rahat virtaavat ulos Suomesta. Metsäenergia työllistää valtavasti maakunnissa ja se mahdollistaa laajan energiaomavaraisuuden sekä takaa osaltaan huoltovarmuuden. Ja kotimaisella turpeella on tärkeä rooli vielä pitkään energiatuotannossamme sillä se tukee energiapuun käytön lisäämistä sekä työllistää laajasti, sanoo Lehtomäki. 

edusk4.jpg

(kuva: Vapaa-aikana Pertti Lehtomäki suuntaa Lappiin missä luonnossa liikkuminen on henkinen ja fyysinen voimavara arjen vastapainoksi. - Vaalityössä tuuli puhaltaa oikeasta suunnasta ja lento venytetään huippulukemiin, näyttää Lehtomäki mäkihyppy tyylillä.)

28.03.2024 11.00Bensiinin keskihintojen nousu kiihtyi maaliskuussa 2024
28.03.2024 8.00Metsäalan kannattaa kohdata luontovaikuttajat ennakkoluulottomasti
27.03.2024 10.30Ranuasta kaavaillaan yli 120 tuulivoimalan tuulivoimapuistoa
26.03.2024 11.00Henry Äyräväinen nimitetty Nisula Forestin aluemyyntipäälliköksi
26.03.2024 10.00Markus Ritala nimitetty Sajas Groupin toimitusjohtajaksi
26.03.2024 9.00Kymmenen miljoonan tutkimushankkeessa kehitetään liikkuvien työkoneiden ja ihmisten yhteistoimintaa
26.03.2024 8.00Valmet toimittaa Valmet DNA -automaatiojärjestelmän Lostockin jätteenpolttolaitokselle Northwichiin Isoon-Britanniaan
25.03.2024 12.00Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma on tiukasti teollisuuden ajan hermoilla
25.03.2024 11.45Päivittynyt Vito-mallisto on saatavana sekä taka- että nelivetoisina
25.03.2024 10.10Suomen metsäkeskuksen tulevaisuuskatsauksen mukaan metsähakkeelle riittää kysyntää jatkossakin

Siirry arkistoon »