Kukkivat Kaalit - Vuoden 2016 vihannes

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry

Kukka- ja parsakaalien ryhmä on Vuoden Vihannes 2016.

Kukkivista kaaleista syödään kasvin varhaisasteella olevat kukinnot. Tutuimpia ovat kermanvalkoinen kukkakaali ja vahvanvihreä parsakaali. Vihreä, lila ja oranssi kukkakaali sekä lila parsakaali tuovat kaivattua vaihtelua ja säväyttävät ulkonäöllään. Romanescu-tyypin kukkakaali muodostaa vihreään kukintoonsa hauskan kartiomaisia nuppuryhmiä.

Parsakaali on viime vuosina niittänyt mainetta terveellisyydellään. Se on saavuttanut leikkimielisissä kisoissa jopa maailman parhaan kasviksen tittelin vertailtaessa eri kasvisten hyvien ominaisuuksien listoja.

Viime vuosi puolestaan oli kukkakaalin voittokulkua. Opittiin, että kukkakaalia voi paahtaa herkuksi uunissa tai grillissä. Uusi käyttötapa raastaa kukkakaalimurua levisi netissä ja ruokajutuissa. Kukkakaaliraastetta kypsennettiin riisimäiseksi lisäkkeeksi ja käytettiin gluteenittomiin taikinoihin.

Kukkakaalin suosion salaisuudet

Kukkakaali sai viettää vuosikymmenet hiljaiseloa valkoisena kaunottarena, jota toki käytettiin kesäkeittoon, kuorrutettiin uunissa juustokastikkeella ja dipattiin raakana kermaviilikastikkeeseen. Kasvisboomin myötä noin vuosi sitten ruoka-alan vaikuttajat alkoivat tarkastella kukkakaalia lähemmin, ja huomasivat, kuinka ruokaisa, terveellinen, edullinen, tyylikäs ja ekologinen kasvis se onkaan. Ihmeteltiin, onko kukkakaalissa mitään, mikä ei olisi hyvää. Kukkakaalista tuli trendikäs.

Uudet tavat valmistaa kukkakaalista herkullista ruokaa levisivät ruoka-alan edelläkävijöiden piireissä nopeasti. Kukkakaalia nautittiin
muun muassa kukkakaalipihveinä, jotka valmistettiin grillaamalla viipaloitua kukkakaalia. Kukkakaalia paahdettiin myös kokonaisena uunissa. Kukkakaalin nuppuja raastettiin raakoina taboulehiin viljan, bulgurin tai couscousin, tilalle. Niin pizzan pohjataikinaan kuin pizzan täytteeksikin alettiin lisätä kukkakaalia. Kukkakaalin nuppuja myös friteerattiin. Kukkakalista tuli herkuttelijoiden hitti, joka toivottavasti valloittaa tänä vuonna kaiken kansan!


Parsakaalin suosion salaisuudet

Parsakaalista tulee useimmille mieleen sen terveyttä edistävät vaikutukset. Parsakaalin terveellisyys pohjautuu monipuoliseen ja hyvään ravintoainesisältöön. Parsakaali sisältää kiistatta paljon beetakaroteenia, B-ryhmän vitamiineja, esimerkiksi tärkeää folaattia, C- ja E-vitamiinia sekä kuitua. Kivennäisaineista parsakaalista saa erityisesti magnesiumia, rautaa ja kaliumia.

Vahva vihreä väri kertoo runsaasta määrästä viherhiukkasia eli klorofylliä sekä hyvästämagnesiumpitoisuudesta. Yksittäisissä tutkimuksissa on löydetty muutakin hyvää parsakaalin mm. syöpää tai sydänsairauksien syntymistä ehkäisevistä aineista, flavonoideista, rikkiyhdisteistä ja glukosinolaateista. Parsakaalissa on jopa jonkin verran alfalinoleenihappoa, mutta vain vähän energiaa.


Höyrytä, paahda tai grillaa

Kummallekaan kukkivalle kaalille ei tee oikeutta runsaassa vedessä ja liian pitkään kypsentäminen. Herkullisempia ja ravintoaineet säilyttävämpiä menetelmiä kukkiville kaaleille vedessä keittämisen sijaan ovat höyrykypsennys juuri ja juuri kypsäksi eli napakankypsäksi, paahtaminen joko grillissä tai uunissa, jopa pikainen paistaminen hyvässä öljyssä, friteeraus. Näin kypsennetyt kaalit maistuvat monin eri tavoin, esimerkiksi osana salaatteja.


Monenlaiset kukkakaalit

Valkoisen tai kermanvärisen kukkakaalin rinnalla kasvatetaan Suomessa jo jonkin verran myös oranssia, lilaa ja vihreää kukkakaalia. Lisäksi on aika ajoin saatavana romanescua, joka on vihreä, romanescu-tyypin kukkakaali. Kypsennettäessä kukkakaalin väri, esimerkiksi oranssi, haalistuu lähes huomaamattomaksi.


Kukkakaalin kasvatus

Kukkakaali muodostaa kukinnon jo ensimmäisenä kasvukautenaan. Kukinto koostuu voimakkaasti paksuuntuneista varren ja kukinnon haaroista ja aukeamattomiksi jäävistä kukannupuista. Koska kukkakaali on alkujaan kosteiden rantamaiden kasvi, se ei siedä kuivuutta.
Hellekesinä viljely voi olla hankalaa, mutta viileästä pitävänä se antaa hyvin satoa myös Pohjois-Suomessa.


Kukkakaaleissa on nopeasti kehittyviä kesälajikkeita ja elokuussa kypsyviä syyslajikkeita. Siemenet kylvetään huhtikuussa sisälle ja ruukutetaan sirkkalehtiasteella. Taimet istutetaan toukokuun lopulla multavaan ja ravinteikkaaseen maahan. Kosteina ja viileinä kesinä saadaan laadukkaimmat sadot.


Parsakaalin kasvatus

Parsakaalille riittää lyhyt taimikasvatus. Se viihtyy erilaisilla maalajeilla, mieluiten savensekaisilla. Parsakaaliin muodostuu useita kukintoja toisin kuin kukkakaaliin. Parsakaali sopii Suomen viileään kasvukauteen hyvin. Niin vihreästä kuin lilastakin parsakaalista kannattaa syödä nuppujen lisäksi myös varsiosat. Nimestään huolimatta parsakaalilla ei ole mitään tekemistä parsan kanssa.


Näin säilytät kukkivat kaalit

Kaalit säilyvät parhaiten kylmässä, +2 - +5 asteessa. Ne on suojattava nahistumisen estämiseksi, esimerkiksi muovipussiin. Kaikki kaalit
ovat herkkiä etyleenille. Osa hedelmistä ja tomaatti sekä ylikypsät kasvikset tuottavat runsaasti etyleeniä, joten näitä ei kannatta sijoittaa kaalien läheisyyteen. Etyleeni nimittäin kellastuttaa vihreät kasvikset, muuttaa makua ja pehmentää rakennetta.



Vuoden vihanneksen valitsevat puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry.