Julkaistu KOTI-lehdessä (6/2005)

 

Mökkitalkkari Jaana Orava

Apuna kesämökkiläisen arjessa

Jaana Oravalle kevät on kiireistä aikaa. Puhelin soi tiuhaan tahtiin, välillä kesämökin omistajan asiat selviävät opastuksella, mutta yhä useammin tarvitaan Jaanan ja hänen yrityksensä Ripestin mökkitalkkariapua.

 

Jaana Orava perusti miehensä Jaska Syrjäläisen kanssa mökkipalveluyritys Ripesti Oy:n vuonna 1996. Sitä ennen he olivat auttaneet ja palvelleet lähiseudun mökkiläisiä naapuriapuna. Yritystoimintaa on kehitetty pikku hiljaa. Vasta tänä keväänä Jaana ryhtyi päätoimiseksi yrittäjäksi. Sitä ennen myyntityöt ja esimiestehtävät paikkakunnan R-kioskilla turvasivat toimeentuloa. Tietoa mökkitalkkariyrittämisestä Jaana opiskeli ProAgria Etelä-Savon Maaseutukeskuksen ja Helsingin yliopiston keväällä järjestämällä mökkitalkkarikurssilla.

Jaana Oravan ja Jaska Syrjäläisen kotikunnassa Ristiinassa on kesämökkejä lähes 3000, Suomessa vapaa-ajanasuntoja on kaikkiaan yli 460 000. Uusia kesämökkejä rakennetaan vuosittain 4000-4500. Osa-aikaisia vapaa-ajanasukkaita arvioidaan olevan 1,9 miljoonaa.

”Mökin omistajien keski-ikä oli vuoden 2003 tilastojen mukaan 59 vuotta. Vanhusasuntokuntia oli kolmasosa. Omistajista 8 % oli alle 40-vuotiaita”, neuvotteleva virkamies Jorma Leppänen Sisäasiainministeristä kertoo.

Ulkokuntalaiset mökinomistajat käyttävät monenlaisia palveluja mökkipaikkakunnalla, kuten lumien auraus, polttopuiden teko ja erilaiset korjauspalvelut.

Ripestin suurimmat asiakasryhmät muodostuvat iäkkäistä, ulkomaalaisista sekä vuokramökkien omistajista.

 

Verkosto apuna

”Meidän valttina on monipuolisuus ja hyvä verkosto”, Jaana Orava luonnehtii Ripestin vahvuuksia.

Yrityksen esitteestä monipuolisuus tulee selkeästi esille. He tekevät erilaisia kunnostustöitä, haravointia, siivouksia, metalli- ja lvi-töitä, toimittavat polttopuita, hoitavat juhlien järjestämiset ruokineen ja tarjoiluineen, veneiden vesillelaskut ja nostot ja monet muut hommat asiakkaan puolesta. Mikäli itseltä ei löydy tarvittavaa osaamista, niin he ottavat avuksi verkostonsa.

”Kaikkea ei pysty itse hallitsemaan, joten verkosto on meidän apunamme. Sieltä löytyy mökkiläisten avuksi monen alan ammattilaisia. Osa toimii meille alihankkijoina, mutta esimerkiksi isommat sähkötyöt yrittäjä laskuttaa suoraan asiakkaalta”, Jaana toteaa. Kiireisimpinä aikoina Ripestin töissä on kymmenkunta henkilöä. Kaikki eivät ole mökkipalvelutöissä, sillä Ripestillä on myös muualla urakoita.

”Meidän välityksellä mökkiläisen on turvallista palkata apua mökille. Meillä on vakuutukset niin työntekijöille kuin työkohteillekin. Lisäksi asiakas saa tehdyistä töistä kotitalousvähennystä 60 %”, Jaana huomauttaa.

 

Palvelun laajuus vaihtelee

Mökkiläisten tarpeet vaihtelevat paljon. Jollekin riittää vaikkapa polttopuiden toimitus, kun toiselle huolletaan mökki täysin lomakuntoon: siivoukset, haravoinnit, polttopuut, laitureiden laitot, lämmitykset, valvonnat ja talviauraukset.

”Kevätsuursiivouksien kysyntä lisääntyy koko ajan. Siivoustöihin oman lisänsä tuovat mökkimurrot. Viikkosiivouksia tehdään erityisesti vuokramökeille”, Jaana Orava kertoo. Siivoustyöt hoituvat sujuvasti Swipe-tuotteilla, joiden jälleenmyyjä Jaana on. Siivouksien ohessa voi kätevästi markkinoida myös siivoustarvikkeita.

Kesämökkien omistajia kiinnostavat uusien määräysten mukaiset jätevesisysteemit. Ripesti tuo LVI-tarvikkeita suoraan Dahlilta, joten urakat pystytään hoitamaan ilman väliportaiden aiheuttamia kuluja.

Ripestin laajaan palveluvalikoimaan kuuluu myös ateria- ja pitopalvelutoiminta.

”Tarjoamme rehellisiä aitoja maalaismakuja kuten loimulohta tai varrassikaa asiakkaan omissa tiloissa, tilaisuutta varten vuokratuissa tiloissa tai luonnon helmassa kuten heinäladossa”, Jaana lupaa. Juhlia voi viettää vaikkapa Jaska Syrjäläisen ohjaamalla Saimaa-laivalla Jaanan toimiessa laivaemäntänä. Jaskalla on sisävesilaivan kapteenin oikeudet, joten kipparointikeikkoja Erkki Montosen omistamalla Saimaa-laivalla on useita kesässä.

Jaska Syrjäläinen on koulutukseltaan hitsari. Viime aikoina hän on mökkitöiden ohessa hitsannut ja asentanut hakekattiloita.

 

Talvella kädentaitoja

Talvi on mökkitalkkarille hiljaisinta aikaa. Tosin yhtä useammat mökit ovat talviasuttavia, joten lämmitysapua tarvitaan välillä. Myös valvontakäynnit vievät jonkin verran aikaa.

”Talvella voisin tehdä erilaisia käden taitoihin liittyviä töitä. Tykkään monesta materiaalista kuten huovutus sekä risutyöt, jota opettelin työstämään juuri kurssilla. Myös askartelukurssien pitäminen ja ompeluhommat kiinnostavat”, Jaana Orava pohtii. Askarteluohjaajan ja ompelijan koulutuksien ansiosta hänellä on mahdollisuuksia toteuttaa hyvin monenlaisia käden taitoihin liittyviä töitä. 

”Jos asiakas tarvitsee sisustussuunnittelua, niin verkostostamme löytyy arkkitehti ja sisustussuunnittelija”, Jaana toteaa.

 

Lomarenkaan asiamiehenä mökit tutuksi

Jaana Orava on yksi Lomarenkaan seitsemästä asiamiehestä. Vastuualueena hänellä on kaakkois-Suomi.

”Olen ollut vuoden asiamiehenä. Se sopii hyvin yhteen mökkitalkkarin töihin. Lomarenkaalla on välityksessä 1300 mökkiä, joista valtaosa on Etelä-Savossa”, Jaana kertoo.

Hän käy katsomassa mökin, selvittää luokitusta varten tarvittavat tiedot ja sopii vuokrausehdoista mökin omistajan kanssa. Jaana tekee Lomarenkaan puolesta mökin omistajan kanssa sopimuksen mökin vuokraamisesta sekä ottaa mainontaa varten valokuvia mökistä.

 

Rakennan kalenterini itse

Monenlaisen tekemisen johdosta voisi kuvitella, että Jaana Orava on menossa aamusta iltaan joka päivä. Näin ei kuitenkaan ole. 

”Perhe on ykkönen, sitten tulevat muut tekemiset”, Jaana Orava toteaa napakasti.

”Rakennan itse kalenterini, joten varaan sinne myös vapaapäiviä. Teen myös paljon töitä kotoa käsin, kuten toimistotyöt”, Jaana selvittää. Näin aikaa jää erityisesti perheen kuopukselle, 5-vuotiaalle Orvokille, joka on osa-aikahoidossa. Perheen vanhemmat lapset 12-vuotias Otteliaana ja 10-vuotias Oskari käyvät koulua Ristiinassa.

Aikavarauksia Jaanan kalenterista vievät myös erilaiset luottamustoimet. Hän toimii Ristiinan Maa- ja kotitalousnaisten johtokunnassa sekä kunnan lautakunnissa.

Teksti ja kuvat: Taina Harmoinen

 

Kuvatekstejä

Polttopuiden kanto

Ristiinalaista mökkitalkkari Jaana Oravaa työllistää keväällä kesämökkien pihojen haravoinnit, siivoukset ja polttopuiden kannot. Tilauksia hänen Ripesti Oy:lla on hyvin, sillä vastaavanlaista monipuolista palveluntarjoajaa ei ole Ristiinassa. Polttopuita osaa halkoa ja kantaa lähes jokainen, mutta hyviä remonttireiskoja Jaana Orava kaipaisi lisää yrityksensä verkostoon.

 

 

INFOJUTTU

Kesämökkiläiset valmiita ostamaan

nuohousta, remonttitöitä ja aurausta

Tilastokeskuksen ja Saaristoasiain neuvottelukunnan vuonna 2003 tekemän Kesämökkibarometrin mukaan kesämökkiläiset olisivat valmiita ostamaan erityisesti nuohouspalveluja (75 %). Myös mökkiin liittyviin korjaustöihin sekä lumen auraukseen 40 % mökin omistajista olisi kiinnostunut palkkaamaan apua. Viidesosaa mökkiläisistä kiinnosti puiden ostaminen sekä vartiointipalvelut. Siivouspalveluista ja mökin lämmittämisestä ei oltu kiinnostuneita maksamaan.