Joenpenkkalaisten jahtikausi 2013 - 2014

Share |

Maanantai 3.3.2014 - Marja J


Jahtikuvat (myös ilman saalista) tarinoiden ja tapausselostusten kera ovat tervetulleita! Eihän saalis ole se pääasia, vaan mukavat yhteiset reissut koiran kanssa - se millä tavalla mäyräkoira osaa käyttää taitojaan, toimia metsästystilanteessa ja riistan kanssa.


Lauantai 1.3.2014

eetin_mayra_1.3_2.jpg

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) ensimmäinen mäyrä.

Toni kertoo: "Hienosti Eeti kaivoi mäyrän perässä tulppaa auki noin 2 metriä ja sitten mäyrä jäi peräpesään mistä saatiin turrikka pois. Eeti ei saanut osumia ollenkaan vaan taitavasti painosti mäyrää puolen metrin päästä, välillä kävi vähän lähempää härkkimässä."


Keskiviikko 19.2.2014

eetin_saalis_19.2.2014.jpg

Tonilta tuli viimeisimmät jahtiuutiset ja kuva keskiviikolta 19.2.

"Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) kanssa pidettiin parin viikon loma, kelit suosi meitä ja saatiin vähän saalistakin viisi supia kolme kettua ja näätä.

Eetillä saatiin 4 supia ja kettu. Kettuja oli tänä vuonna paljon, ajosta meni reikiin useampikin kettu, mutta paikat oli niin pahoja ettei uskaltanut laittaa koiraa. Täällä meinaa hankaloittaa se kun joka paikka on täynnä isoja kivikoita, maareiät on hakusessa."


Lauantai 25.1.2014

Eetin (joenpenkan Etevä-Eeti) oli päässyt peurajahtiin naapuripitäjään, tässä Tonin juttua viime lauantain jahtipäivästä.

Keli ei ollut paras mahdollinen, mutta Eeti oli ottanut tunnin haun jälkeen 1,5 tunnin ajon. Eeti oli ajanut peuran melkein kolmen passimiehen syliin, mutta kaatoa ei ollut tullut tällä kertaa. Jahdin lopussa Eeti ajeli peuran jälkeen vielä aikansa jänistä.

Tulistelun jälkeen porukka vaihtoi paikkaa ja Toni lähti Eetin kanssa tutkimaan metsään vanhoja peuran polkuja

"Kohta tuli soitto, että peurat olivat metsikön toisessa laidassa. Puolessa välin huomasin, että Eetin panta oli jäänyt autoon ja samassa alkoi ajo. Eeti löyti tuoreet jäniksen jäljet ja alkoi ajamaan niitä pari sataa metriä ennen peuroja.

Pari tuntia siinä vierähti jäniksen perässä ennen kuin sain mäykyn kiinni, mutta sitten oli jo jalat niin rikki ja poika sipissä että ajot loppui siihen. Pimeäkin alkoi painaa päälle... Nyt ollaan toipilaana, kun tassun pohjat ovat kipeät."

Mukava, että Eräkoira-Eeti pääsee monipuolisesti jahtiin ja koirakko saa kutsuja ajoon.


Lauantai 11.1.2014

Tonin juttua Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) supijahdista.

"Lauantaina käytiin vanhoilla mäyrän pesillä, paikka on tosi laaja ja syvä, mutta pehmeää kaivaa. Eeti löyti supit nopeasti, mutta tutka näytti 3,5 metriä syvyyttä. Aikamme odotettiin alkaako supit liikkumaan, mutta Eeti piti supit peräpesässä. Saihan siinä lapiota heiluttaa muutaman tunnin, viimein kun tutka näytti 80 cm etäisyyttä niin Eeti lopetti haukkumisen, ralli alkoi. Toinen supi pääsi Eetin ohi ja vaihtoi paikkaa.

Ehdin juosta vanhaan kaivettuun luukkuun mistä pääsin supia ampumaan ja Eeti perässä. Osuma ei ollut niin tarkka vaan supi juoksi edellä ja Eeti perässä. Tällä kertaa tutka näytti 3,1 metriä. Enää ei ollut miehissä puhtia kaivaa vaan jäätin odottamaan... Haukku kuului hyvin valmiiksi kaivetuista vanhoista peräpesistä. Eeti otti siinä neljän tunnin erän ja tuli ulos, nenässä tosi pieni vekki.... Supi jäi todennäköisesti raatona maan alle eikä mäykkyä jaksanut enää raato kiinnostaa."


Sunnuntai 5.1.2014

emppu_ajo_5.1_3.jpg

Empun (Joenpenkan Empivä-Emppu) isännältä Eskolta tuli hyviä ajouutisia eiliseltä.

"Olimme eilen 5.1. Empun kanssa Niskan Erän järjestämässä kaurisjahdissa Utajärven ja Vaalan rajamailla. Aluksi Empulla oli ajossa jänis, mutta ajo muuttui pian kaurisajoksi, jota sitten kestikin yhtäjaksoisesti noin 4 tuntia = 13,5 kilometriä. Hanki onneksi osittain kantoi Empun, mutta ei kaurista. Neljän miehen passiporukka ei kuitenkaan kaatoa saanut. Hurjakuntoinen kaveri on tuo Emppu.

Kauriin makuun Emppu kuitenkin pääsi, sillä yhden passimiehen edestä lähti makuulta kauris, jota Emppu pääsi mutustelemaan."

Kuva: Matti Koistinen


Lauantai 4.1.2014

eeti_2014-01-04_13.53.jpg

Tämän vuoden ensimmäiset supit Eetille (Joenpenkan Etevä-Eeti) - kaksi supia eräksi. Turrikat löytyivät ajomaapenkasta ja vaikka paikka oli haasteellinen Eeti löysi riistan hyvin. Toni innostui kokeilemaan koiran toimivuutta myös keinoluolilla, mutta eipä tuota kokenutta luolakoiraa oikein keinoputket kiinnostaneet....


Lauantai 30.11.2013

emppu_30.11.2013.jpg

Hannu oli lauantaina seuraamassa Empun (Joenpenkan Empivä-Emppu) ajoa, kun Emppu pääsi Muhokselle jahtiin Esko-isännän kanssa. Nyt Emppu pääsi oikein kunnon kaurismaille ajamaan. Emppu on todella hyväkuntoinen ja sitkeä ajuri, joka ajaa myös jänistä ja kettua. Empulla on kuuluva ja kertova ääni – voimakkuus ja haukkutiheys vaihtelee sen mukaan miten lähellä koira on ajettavaa eläintä. Läheltäpiti-tilanteita oli ollut useita, mutta kaato jäi tällä kertaa kuitenkin saamatta.

Esko kertoili päivän tapahtumista Joenpenkan facebookryhmässä: "Oli todella mukava olla ensimmäisen kerran todellisessa kaurisjahdissa ja Emppuhan tilattiinkin jo ensi syksyn jahtiin. Alussa Emppu poikkesi totutusta - "herättelyhaukkuja" ei kuulunut, jota ihmettelinkin, mutta uusi maasto ja satanut lumi varmaankin vaikeuttivat hajujen löytymistä. Kun kauriista saatiin havaintoja niin ilmavainun perusteella Emppu otti suunnan ja niin ajo alkoi."


19. - 20.11.2013

emma_vesilahti_2013.jpg

Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) ja Kari olivat Vesilahdella Vesilahden Metsästysyhdistyksen järjestämässä peurajahdissa 19.- 20.11. Mukana jahdissa oli useampia mäyräkoiria ja jahtipäivien aikana tuli yhtensä 6 kaatoa, joista 4 oli ammuttu Emman ajoon. Nämä olivat Emman ensimmäiset peurakaadot ja ajoaikaa kahden päivän aikana oli kertynyt noin 7 tuntia.


15. - 17.11.2013

Tonilta tuli terveiset, että Eeti  (Joenpenkan Etevä-Eeti) ja Tonin porukka olivat osallistuneet Pienpetopyynnin SM-kisoihin Suomussalmella. Mukana oli ollut 13 joukkuetta, mutta vain voittajajoukkue oli saanut tulosta: pari kettua ja minkin. Keli oli ollut huono, eikä Tonin joukkueen alueelta ollut löytynyt luolia koirien koluttavaksi.

Eeti on jatkanut kotipuolessa pienpetopyytiä tuloksellisesti! :)


Sunnuntai 10.11.2013

emman_janis_10.11.2013.jpg

Emman (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) metsäjänis viime sunnuntailta. Emma oli tehnyt hyvän vajaan tunnin ajon ja matkaa oli kertynyt kaikkiaan 7,5, km. Emma on saanut ääneen tänä syksynä uusia sävyjä ja ajohaukkuun on löytynyt kolmaskin ääni!


Lauantai 9.11.2013

Eeti_ja_kettu_2013-11-09.jpg

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) 

Nyt saatiin Eetin ajoon ammuttua ensimmäinen kettu. Alue oli sama missä kettu pari viikkoa aikaisemmin oli pyörittänyt koiraa. Iän myötä Eeti alkanut toimimaan hyvin myös ajossa ja pyysyy hienosti jäljellä ja ääntä tulee hyvin.


Lauantai 26.10.2013

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) isännältä Tonilta tuli jahtiuutisia.

Eeti oli ottanut haaskalta kettuajon ja kettu oli pyörinyt ensin peltojen välissä pienessä metsäpuskassa kuin jänis. Kohta kettu juoksi häntä suorana pellolla ja Eeti perässä ajaen 85 haukkua minuutissa. Erittäin hyvä ajo oli ollut, eikä yhtään hukkaa. Eeti ehti ajaa kettua hyvin tunnin ennen kuin kettu meni pikitien yli ja Toni otti koiran pois ajosta.

Samalla reissulla Eeti sai kiven alta supin yli tunnin työskentelyn jälkeen. Toni arvioi, että Eetille on tulossa taas työntäyteinen talvi kun riistaa on niin paljon. Eetille on saatu eräksi Tonin arvion mukaan nyt jo yli 20 supia ja yksi kettu. Eeti on saanut kovasti metsää ja toimii hyvin pysäyttävänä koirana, ajopuolikin toimii ja ajot paranevat koko ajan.


Sunnuntai 19.10.2013

emman_jalki_1910_3.jpg

Onnistuneen jahtiviikonlopun päätteeksi Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) oli päässyt vielä jäljestämään Ala-Temmeksen hirviporukalle hirven.

Perjantai 17.10.2013

emman_janis_17.10.2013.jpg

Emmalla ajo oli kulkenut hienosti perjantaina. Karilla oli useampi näköhavainto ajosta ja loppuun vielä pitkä tieajo - eikä yhtään hukkapätkää.


Lauantai 18.10.2013

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) haukusta oli saatu luolasta supi. Supi ei ollut tavalliseen tapaan ärhäköinyt koiralle vaan käynyt heti suoraan kiinni, joten homma oli mennyt lähityöskentelyksi. Oli kuulemma ollut kuin mäyrä supin nahkoissa. Eetikin sai hommassa vähän vaurioita ja parantelee itseään tovin tuleviin koitoksiin. Virtaa pojassa tuntuu olevan.


Sunnuntai 13.10.2013

nellin_janis_13.10.2013.jpg

Ivalon Nellin (Joenpenkan Eloisa-Ella) emännältä Riikalta tuli eilen vauhdikkaan jahtipäivän terveiset: Nelli oli ensin pölläyttänyt ketun liikkeelle luolasta, ajanut sitä 15 minuuttia ja temunnut vielä ketun kanssa kolossakin. Mutta päivä oli päättynyt erinomaiseen tunnin ajoon.

Riikka kirjoittaa facebookpäivityksessään: "Tänään sitten VIHDOIN onnisti! Tapahtumarikkaan päivän päätteeksi Nelli ajoi yli tunnin ja MINÄ pääsin pamauttamaan jäneksen nurin. Vieläkin on fiilikset huipussaan! On sitä tahkottu monta reissua ja vierestä on viety eräskin kerta ja ohikin on ammuttu jne.

Nyt voi vain sanoa, että koira toimi ja minä olin kerrankin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ennen pupun ajoa neiti tunki itsensä yhteen ketun pesäkoloon ja kerkesin sen takajaloista vetasta ulos ja hetki sen perään lähti vihainen ärjy ketun ajo joka 15min jälkeen päättyi TOISEEN ketun koloon! Onneksi isäntä oli lähellä ja kerkesi saada hännän päästä neitiä kiinni.. Olivat ketun kanssa kerenneet iskuja vaihtaa kun neitin nenästä löytyi hampaan reijät ja kielestä pieni reikä."


Sunnuntai 6.10.2013

eeti_2013-10-06.jpg

Eeti (Joenpenkan Etevä-Eeti) oli ollut taas supihommissa ja tässä yksi eräksi saatu turrikka.


Sunnuntai 6.10.2013

emma_6.10.2013_2.jpg

Emma (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) oli ollut jänisajossa Ala-Temmeksellä ja eräksi oli tullut jänis. Emmalla on kuvassa naama hieman verinen, sillä palkaksi hyvästä ajosta oli saatu maistella pupun sydäntä. Pupu oli näyttänyt oudolta ja epäilys on, että tämäkin olisi rusakon ja metsäjäniksen risteymä, joita nyt tuntuu löytyneen useampikin tältä kylältä. Lue lisää


Torstai 3.10.2013

elmerin_teeri_3.10.2013.jpg


Elmeri (Joenpenkan Iskevä-Ippo) oli sattumalta löytänyt siipeen haavoittuneen teeren, joka räpisteli Elmerin ajossa aikansa ja pysähtyi lopulta seisontahaukkuun. Elmeri ol kerinnyt vähän lintua pöllyyttämään ja oli tosi ylpeä omasta linnustaan!


Sunnuntai 29.9.2013

emma_29.9.2013.jpg

Hannu oli Emman (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) isännän Karin kanssa jänismetsällä, mutta Emma törmäsikin taimikossa supiin. Muutaman lähityöskentelyhetken ja ajopyrähdyksen jälkeen Hannu sai ammuttua supin eräksi.


Lauantai 21.9.2013

eetin_supit_20130921.jpeg

Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) työskentelystä eräksi 3 supia. Toni kertoi, että Eeti on taitava, toimii supin kanssa kuin ajatus.


Sunnuntai 15.9.2013

emman_janis_15.9.2013.jpg

Syksyn ensimmäinen jänis eräksi Emman (Joenpenkan Ehtoisa-Emma) ajosta.


Sunnuntai 8.9.2013

aatun_eka_janis_8.9.2013.jpg

Lumijoella asuva Aatu (Joenpenkan Iso-Iiro) oli ajanut jo lyhyen ajon ja Aatun ensimmäinen jänis oli saatu eräksi.

Kiitos mukavista uutisista ja kuvasta Aatun emännälle Tiialle. Hyviä riistatapahtumia jatkossakin, tästä on mukava jatkaa harrastamista.


Sunnuntai 8.9.2013

Musun_eka_janis_8.9.2013.jpg

Sunnuntain kuluessa tuli jahtiuutisia myös Musun (Curlyco Where Is My Fox)  isännältä- Musunkin ajosta oli saatu jänis!

Lue lisää

Mukavia jahtireissuja myös Musulle - tästäpä ne reissut vaan paranee!


Perjantai 6.9.2013

Perjantaina tuli terveiset Kannonkoskelta Eetin isännältä Tonilta ja Eetin (Joenpenkan Etevä-Eeti) monivaiheisen työskentelyn jälkeen oli saatu tämän syksyn ensimmäinen supi. Sinnikäs Eeti oli ensin jäljestänyt supia kilometrin pitkin rantoja, uinut 50 metriä pienen lahden yli otuksen perässä, haukkunut sitä kiven alla, antanut sieltä lähdöt ja jatkanut sitten toisen kiven alla, josta supi lopulta saatiin eräksi. Monipuolinen mäyräkoira!

Lumikelejä kuulemma odotellaan Kannonkoskella - onnistuneita jahtireissuja Eetille!

Avainsanat: Emppu, Joenpenkan Empivä-Emppu, jäljestys, Nelli, Joenpenkan Eloisa-Ella, Emma, Joenpenkan Ehtoisa-Emma, Musu, CurlyCo Where Is My Fox, metsästys, Aatu, Joenpenkan Iso-Iiro, ajometsästys, Eeti, Joenpenkan Etevä-Eeti, luolametsästys